Моделювання пояснило складну структуру решток наднової IC 443

Дослідники вирішили проаналізувати складну будову та рентгенівське випромінювання решток наднової IC 443, створивши їхню тривимірну модель, що враховує взаємодію з навколишнім середовищем. Це дозволило визначити, як сформувалася ця структура, а також встановити, що її вік складає 8 тисяч років. Препринт статті доступний на сайті arXiv.org.

Що відомо про рештки наднових?

Після спалахів наднових, в результаті яких зірка викидає більшу частину своєї маси, лишаються туманності, які дифузно розширюються. Цей викинутий матеріал взаємодіє з навколишнім міжзоряним середовищем, що призводить до доволі складної асиметричної структури залишків наднової. Форма залишків залежить від природи зірки, що спалахнула, а також самого процесу вибуху.

Що досліджували вчені?

Дослідники вирішили проаналізували рештки наднової IC 443, що розташована на відстані майже 5 тисяч світлових років від Землі. Це один із найкращих прикладів взаємодії решток наднової із дуже складним середовищем, що містить молекулярні та атомні хмари. IC 443 відноситься до класу залишків наднової із змішаною морфологією, тобто має складну будову. Центр структури заповнений тепловим рентгенівським випромінюванням та оточений оболонкою, видимою у радіодіапазоні. Фізичне походження подібних своєрідних структур все ще не до кінця зрозуміле. Вік IC 443 до цього дослідження також лишався невизначеним.

Залишки наднової IC 443. Giovanni Benintende / Wikimedia Commons

Залишки наднової IC 443. Giovanni Benintende / Wikimedia Commons

Про що вони дізналися?

Астрономи аналізували походження складних викидів рентгенівського випромінювання IC 443. Для цього вони створили тривимірну модель, що описує взаємодію залишків наднової з навколишнім середовищем. Це дозволило дізнатися більше про початкову вибухову хвилю та її поширення. Зокрема, маса викидів становить 7 сонячних мас. Також вчені визначили густину хмар навколо залишків наднової та визначили, що вік IC 443 становить 8 тисяч років.

Мапа температури викидів. Ustamujic et al., 2020.

Мапа температури викидів. Ustamujic et al., 2020.

Спостережуване неоднорідне навколишнє середовище є головним фактором, що вплинув на складну структуру IC 443. Хмари утворюють порожнину, і вибух наднової стався не в її центрі, тож викиди розподілилися дуже асиметрично.