Мікроби диких дерев допоможуть вирощувати культурні рослини

Американські вчені запропонували використовувати мікроорганізми-ендофіти дерев, щоб покращити здатність сільськогосподарських рослин засвоювати фосфор із добрив. Їхні досліди показали, що ці мікроби також перетворюють у легко засвоювану форму фосфор, який перебуває в ґрунті у недоступному для рослин вигляді. Дослідження оприлюднене у журналі Frontiers in Plant Science.

Яка проблема з добривами?

При вирощуванні сільськогосподарських рослин майже завжди виникає потреба у використанні добрив, зокрема фосфорних. Однак, потрапляючи в землю, фосфор може реагувати з наявними там мінералами та утворювати сполуки, які рослини не можуть поглинути. Тож значна кількість добрива залишається в ґрунті. Щоб компенсувати нестачу, фермери змушені використовувати більшу кількість добрив. А це не тільки б’є по кишені, а й може нашкодити довкіллю. Просочуючись, фосфор може потрапляти у навколишні водойми та забруднювати їх. Вчені з Вашингтонського університету вважають, що знайшли спосіб розв’язання цієї дилеми.

Що пропонують вчені?

У попередніх дослідженнях науковці з’ясували, що мікроорганізми-ендофіти, які живуть на коренях дерев, допомагають їм поглинати з ґрунту фосфор. І це справедливо навіть для дерев, які зростають на скелястих землях біля гірських річок, де поживні речовини є дефіцитом.

У новому дослідженні науковці взяли таких мікроорганізмів із коренів диких тополь та додали їх до ґрунту, в якому фосфор перебував у зв’язаному в хімічних сполуках вигляді.

Як це допомагає рослинам?

Досліди показали, що мікроорганізми справді можуть розчиняти сполуки з добривом та перетворювати їх у легкі для засвоєння форми. Коли науковці обробили саджанці тополі мікроорганізмами, а потім висадили у такий ґрунт, з’ясувалося, що фосфор успішно проник із середовища до молодих дерев через корені. Важливо, що фосфор стає не тільки доступнішим, а й те, що торішні добрива, з’єднані в сполуки, у землі теж таким чином зможуть принести користь.

Автори роботи сподіваються, що зможуть вирощувати мікроорганізми в комерційних масштабах та додавати їх, приміром, у ґрунтові суміші для молодих рослин або навіть покривати ними насіння перед вирощуванням.