Мічіганський метеорит містить органіку

Астрономи дослідили уламки метеорита, що у 2018 році впали на кригу озер поблизу Мічігана. Вони змогли визначити склад хондриту, знайти органічні сполуки у ньому та дослідити його еволюцію. Виявилося, що метеорит відколовся від астероїда 12 мільйонів років тому. Стаття про це доступна у журналі Meteoritics & Planetary Science.

Коли та як метеорит з’явився на Землі?

Метеорит увійшов у атмосферу Землі 16 січня 2018 року. Тоді більше 600 свідків із 10 штатів США спостерігали у небі вогняну кулю. Це явище також зафіксували кілька камер безпеки, дані яких пізніше допомогли вченим відстежити траєкторію об’єкта. Атмосферну ударну хвилю зареєстрували кілька датчиків інфразвуку в Центральній та Східній частині США та шість сейсмічних станцій як еквівалент землетрусу магнітудою близько 2 балів. Завдяки метеорологічним радарам дослідники швидко змогли відстежити місце падіння уламків метеорита. Перший екземпляр виявили 18 січня 2018 року в снігу на замерзлій поверхні озера Strawberry поблизу Гамбурга, штат Мічиган. П’ять інших уламків масою приблизно від 17 до 103 грам були знайдені пізніше того ж дня на озерах Strawberry та Bass. Ще тринадцять фрагментів знайшли протягом 2 тижнів після падіння. Загальна маса усіх уламків тіла склала близько 1 кілограма.

Кадр із відеозапису з Толедо, штат Огайо. У лівому верхньому кутку добре видно вогняну кулю. T. Masterson

Кадр із відеозапису з Толедо, штат Огайо. У лівому верхньому кутку добре видно вогняну кулю. T. Masterson

Про що дізналися вчені?

Дослідники вивчили склад уламків метеорита та встановили, що початкове тіло мало розмір близько 40–60 сантиметрів загальною масою близько 50 кілограмів. Хімія мінералів цих фрагментів дозволила встановити, що він відноситься до типу H звичайних хондритів, найпоширенішого типу метеоритів. До його складу входить 2600 елементарних органічних сполук. Найпоширенішими є вуглеводні, сірчані та азотні сполуки. Їхній розподіл передбачає низку хімічних перетворень (наприклад, гідратація, гідрування), які пережив об’єкт.

Співвідношення ізотопів урану до таких елементів як свинець допомогло визначити, що астероїд, від якого відколовся метеорит, утворився приблизно 4,5 мільярди років тому. Тоді порода, з якої він складається, зазнала процесу, який називається термічним метаморфізмом — структурної зміни під дією температури близько 700 градусів Цельсія. Після цього склад астероїда залишався в основному незмінним протягом останніх 3 мільярдів років. Потім близько 12 мільйонів років тому в результаті удару метеорит відділився від материнського тіла.