Маса створених людиною речей перевищила загальну біомасу планети

Науковці з Ізраїлю підрахували, що маса всіх створених людиною речей зараз перевищує загальну біомасу — вагу всіх живих організмів на Землі. Але ще 120 років тому цей показник не перевищував 3 відсотків від маси всього живого, зазначається в статті журналу Nature.

projectlights / unsplash

projectlights / unsplash

Як люди змінюють планету?

Люди змінюють своє довкілля та й саму планету шаленими темпами. Виміряти величину нашого впливу на Землю можна різними способами. Ми вичерпуємо з надр корисні копалини, ми викидаємо в повітря парникові гази, чим нагріваємо Землю. Ми змінюємо ландшафти, призводимо види до вимирання та забруднюємо навіть найбільш важкодоступні місця створеними людьми продуктами. Вчені з Інституту Вейцмана підійшли з незвичного боку до питання впливу людської діяльності на планету та його вимірювання. Вони вирішили дослідити, скільки важать усі речі, які створила людина.

Як це виміряти?

Спочатку дослідники вирахували масу всіх живих рослин за кожний рік між 1900 та 2017 роками, базуючись на даних польових досліджень, комп’ютерного моделювання та супутникових даних з 1990 року. Згодом науковці додали до загального числа масу всіх інших живих істот — від крихітних бактерій до величезних китів. Її вирахували на основі польових досліджень.

Ці дані вчені порівняли з інформацією про щорічні підрахунки маси штучних об’єктів, таких як автомобілів, машин, будівель, доріг, пластикових виробів, бетону та інших продуктів.

Скільки важать речі?

Ще в 1900 році антропогенна маса складала близько 3 відсотків від біомаси Землі. Однак після цього вона подвоювалася приблизно кожні 20 років. Особливий стрибок стався, коли країни після Другої світової війни масово почали будувати дороги та численні будівлі. Водночас маса живих організмів з 1900 року, навпаки, зменшувалася — значною мірою через вирубування лісів та інших людських чинників.

Зараз ми дійшли до тієї точки, коли всі наші речі важать навіть більше, ніж біомаса всієї планети, якщо не враховувати воду в біомасі (якщо ж враховувати, то переважування настане приблизно через 6 років). Вага будівель та інших об’єктів інфраструктур перевищує вагу дерев та кущів, а вага пластику вдвічі перевищує вагу всіх тварин. При цьому щотижня людиною виробляється така маса об’єктів, скільки важить населення Земної кулі.

Автори роботи вважають, що їхні результати демонструють, наскільки величезний слід та вплив має людська цивілізація. На їхню думку, це свідчення того, що насправді вже настала нова геологічна епоха, яку так влучно назвали антропоценом. І через мільйони років докази нашого існування будуть помітними у відкладеннях та скелях.