Макрофагів простимулювали до відновлення пошкоджених тканин кишечника

Дослідники з Бельгії та Кореї з'ясували, що окрема підгрупа макрофагів у кишківнику залучена у процесі відновлення тканин під час запальних хвороб кишківника, шляхом реакції на гормон простагландин Е2. Результати можуть сприяти розробленню нових методів лікування виразкового коліту та хвороби Крона, пишуть вчені у журналі Gut.

Зображення епітелію запаленого кишківника миші. Drs. Greg Sonnenberg and David Withers

Зображення епітелію запаленого кишківника миші. Drs. Greg Sonnenberg and David Withers

Що це за захворювання?

Такі захворювання як виразковий коліт або хвороба Крона називаються запальними захворюваннями кишківника (ЗЗК). Вони проявляються широким спектром симптомів, як-от болем у животі, діареєю, спазмами, втратою ваги, кишковими кровотечами. Точні причини виникнення цих хвороб не з'ясовані, хоча дослідження вказують на можливу роль (і зв'язок) дієти та мікробіому кишківника. Хай там що стає рушієм до розвитку запальних захворювань, воно призводить до надмірної активації імунної системи. Тоді вона починає атакувати власні здорові клітини та тканини, що, власне, й проявляється типовими симптомами ЗЗК. Ефективного лікування цих хворою наразі немає, але чимало вчених працюють над його створенням, як і науковці з Левенського католицького університету та Національного університету Сеулу.

Що вони досліджують?

Вчені зосередилися на вивченні ролі макрофагів у виникненні запальних захворювань кишківника. Це імунні клітини, які можуть виявляти та знешкоджувати різних патологічних мікроорганізмів, залучені до запальних процесів та відновлення пошкоджених тканин. Але разом із цим їх підозрюють в ініціації ЗЗК.

Під час досліджень з пацієнтами, що страждають від ЗЗК, вчені виявили, що не всі макрофаги однакові. Одна з підгруп цих імунних клітин є особливо чутливою до гормону з назвою простагландин Е2 (PGE2). Під час гострої фази хвороби у пацієнтів виявляли малу кількість корисних макрофагів, а в період ремісії — більшу, тож вчені припустили, що ці клітини залучені до процесу відновлення пошкоджених тканин.

Про що це говорить?

У дослідах на мишах науковці перевірили свою гіпотезу про те, що PGE2 спонукає відновленню тканин через макрофагів. Коли мишам із виразковим колітом підняли рівень простагландину, то їхні макрофаги відреагували на це більшим виділенням речовин, залучених у регенерації. Коли ж макрофагам таких тварин заблокували здатність реагувати на PGE2, відновлення тканин сповільнилося. Але ефект був оборотним за допомогою додавання деяких ферментів.

На думку вчених, їхнє дослідження може допомогти у розробленні нових препаратів для лікування ЗЗК, націлюючись на описану підгрупу макрофагів стимуляцією їх ферментами. У наступних роботах автори прагнуть перевірити, чи можна перенести результати дослідження і на людські макрофаги.

Зв'язок PGE2 та макрофагів не завжди має позитивні наслідки для організму, він також залучений у розвитку запальних станів нервової тканини, що проявляється серед іншого віковим зниженням когнітивних здібностей. Але нещодавно вчені показали, що заблокувавши зв'язування PGE2 з імунними клітинами можна відновити втрачену гостроту розуму.