Лікування антибіотиками в перші дні життя пов’язали з гіршим ростом хлопчиків

Фінські та ізраїльські науковці виявили зв’язок між застосуванням антибіотиків у немовлят та подальшим розвитком дітей. Так, хлопчики, що протягом перших днів після народження приймали антибіотики, гірше росли та мали меншу масу тіла в ранньому дитинстві, ніж ті, що не проходили такого лікування. Про це пишуть вчені у журналі Nature Communications.

Pexels

Pexels

Навіщо новонародженим антибіотики?

Новонароджені, які щойно почали контактувати із зовнішнім світом, особливо вразливі до бактеріальних інфекцій. Як і у випадку з дорослими, для лікування таких захворювань у малят використовують антибіотики. Це може суттєво завадити розвитку нормальної мікрофлори кишківника дітей, яка має важливий вплив на чимало функцій організму. Наприклад, імунні клітини мозкових оболонок тренуються боротися з потенційними патогенами на кишкових бактеріях. Разом із тим, відносно мало уваги приділено вивченню довгострокових наслідків приймання антибіотиків у новонароджених. Тож науковці з Університету Турку та Університету Бар-Ілана присвятили свою останню роботу дослідженню саме цього питання.

Як проводили вивчення?

Науковці стежили за зростанням 12 422 дітей, народжених між 2008 та 2010 роками, починаючи з їхнього народження та до шести років. Із низ 1 151 (9,3 відсотка) дитина лікувалася антибіотиками в перші два тижні після народження через наявність або підозру бактеріальної інфекції.

У процесі дослідження вчені звертали увагу на термін вагітності матері, на якому вони народили, масу тіла при народженні, вид пологів, індекс маси тіла матері до вагітності та наявність в історії вагітності лікування антибіотиками.

Які висновки отримали вчені?

З’ясувалося, що приймання антибіотиків у перші два тижні після народжені пов’язане із суттєво нижчою вагою та зростом у період перших шести років дитини. Однак така тенденція спостерігається лише у хлопчиків. Так само сталося і з мишами, яким пересадили бактерії новонароджених, що лікувалися або не лікувалися антибіотиками. Самці мишей, яким перенесли бактерії від лікованих дітей, також гірше зростали, але з самками такого не було.

Вчені припускають, що річ якраз у порушеннях нормального розвитку здорової мікрофлори кишківника. Але поки що вони не можуть сказати, чому наслідки проявляються тільки в хлопчиків. Можливо, це пов’язано з різною експресією генів у кишківнику в хлопчиків та дівчаток. Важливо наголосити, що це не означає, що однозначно антибіотики вплинули на ріст дітей, оскільки не виключений вплив іншого фактора, що не був врахований, наприклад, тип годування дітей.