Коти захистилися від комарів актинідією полігамною

Японські біологи з’ясували, що хімічні сполуки котячої м’яти та актинідії полігамної активують у котів опіоїдну систему, як деякі наркотики в людей, і це лежить в основі їхнього збуджувального впливу на котячих. Досліди також показали, що натирання тіла такими рослинами може захищати тварин від укусів комарів. Стаття опублікована в журналі Science Advances.

Masao Miyazaki, Reiko Uenoyama / Science Magazine / Youtube

Як котяча м’ята впливає на котів?

Власники котів напевно добре знайомі із рослиною, що зветься котячою м’ятою (Nepeta cataria). Запах цієї рослини, який люди називають дещо лимонним, для котячих діє наче наркотик. Щойно відчувши його, тварина стає різко збудженою, починає тертися об рослину, кататися на землі вверх животом і впадає у стан, схожий на ейфорію. Враховуючи такий ефект на кішок, чимало сучасних виробників випускають на ринок зоотовари із котячою м’ятою, які спонукають улюбленців до гри. Але всупереч загальновідомому впливу рослини, вчені достеменно не знають механізм його виникнення. Це ж стосується іншої рослини, актинідії полігамної (Actinidia polygama), яка має схожий ефект на котів. Нове дослідження біологів з Іватського університету, що протягом кількох років займалися вивченням цього питання, надає деякі відповіді.

Як вивчали дію рослин?

Спершу дослідники добули з котячої м’яти та актинідії хімічні сполуки, які найімовірніше відповідають за збуджувальну дію на котів. Якщо для першої рослини це речовина непеталактон, то для актинідії нею виявився непеталактол, який раніше не демонстрував збуджувального впливу на котів, тому на ньому надалі й зосередилися. Дві сполуки подібні між собою та належать до групи іридоїдів, що захищають рослин від комах-шкідників.

У наступних дослідах вчені просочили непеталактолом паперові подушечки та продемонстрували їх 25 домашнім котам разом із зразками, що містили лише сольовий розчин. Більшість із піддослідних тварин зреагували лише на подушечки з непеталактолом: вони терлися об них головою та тілом. Таку ж реакцію помітили, провівши аналогічний експеримент із дикими котами, леопардом, рисями та ягуарами.

Навіщо коти це роблять?

Подальші досліди показали, що активна хімічна речовина активує опіоїдну систему котів, через що у них різко підвищується рівень бета-ендорфінів — гормонів, які полегшують біль та відповідають за відчуття задоволення. Це схоже на вплив на людину морфіну або героїну, але не викликає залежності, кажуть вчені.

Крім того, з’ясувалося, що непеталактол відлякує комах. На котів, чиї голови попередньо обробили цією сполукою, сідало близько вдвічі менше комарів, пишуть автори роботи. Вчені припускають, що властивості відлякування комах цих сполук можуть лежати в основі реакції катання котів та натирання себе листям рослин із вмістом іридоїдів, як у котячої м’яти або актинідії.