Коронавірус.Коротко. Дайджест травневих новин про COVID-19

Протягом останніх тижнів вчені зробили багато відкриттів, що стосуються нинішньої пандемії. Тому ми зібрали для вас в одному дайджесті новини травня про COVID-19 та вакцини проти нього.

Що нового чути про вакцини?

FDA дозволило щепити вакциною Pfizer підлітків

Управління з продовольства та медикаментів США дало дозвіл на використання вакцини проти COVID-19 від виробників Pfizer та BioNTech у дітей віком від 12 до 15 років. Раніше вакциною щепили лише старших за 16 років осіб, але експерти дійшли висновку, що користь від використання вакцини у молодшій віковій групі теж переважає можливі ризики. Про це зазначається на сайті управління.

Рішення схвалити використання в Сполучених Штатах Америки вакцини Pfizer-BioNTech для підлітків ґрунтується на аналізі наданих виробниками даних про проведення клінічних випробувань їхнього препарату. Хоча його прийняли ще до публікації результатів дослідження в наукових журналах, через кілька днів їх оприлюднили у The New England Journal of Medicine.

Випробування, проведене на 2 260 учасниках віком від 12 до 15 років, показало ефективність та безпечність щеплення. Після першої дози у групі плацебо на COVID-19 захворіло 12 дітей, а в щеплених вакциною — лише три. Після отримання обох доз у групі плацебо захворіли 18 дітей, натомість жоден учасник, що отримав вакцину Pfizer-BioNTech, не захворів і не мав серйозних побічних ефектів. Це означає, що наразі ефективність повної імунізації вакциною для цієї вікової групи оцінюється у 100 відсотків і є безпечною. Раніше про ці результати повідомлялося на сайті компанії, які ми також висвітлили в одному з попередніх дайджестів.

Marian Vejcik / Getty Images

Marian Vejcik / Getty Images

Вакцина на основі тютюну пройшла першу фазу випробувань

Канадські дослідники випробували на людях потенційну вакцину проти коронавірусу, яка створена на основі білків тютюну. Вона викликала в учасників бажану імунну відповідь та не спричинила серйозних побічних ефектів. Очікується, що така вакцина буде дешевша у виготовленні та зручніша у зберіганні й транспортуванні, ніж деякі наявні варіанти. Результати дослідження оприлюднені в журналі Nature Medicine.

При виготовленні рослинних вакцин науковці генетично модифікували тютюн Nicotiana benthamiana, щоб він виробляв фрагмент коронавірусу. Вчені домоглися, щоб рослина продукувала фрагмент шиповидного білка SARS-CoV-2, що знаходиться на його поверхні. Завдяки цьому підходу можна екстрагувати велику кількість вірусного матеріалу для виготовлення вакцин, оскільки вирощувати рослини можна відносно дешево й у великих кількостях, на відміну від культур клітин, які часто застосовують при виготовленні інших вакцин.

Ефективність такої вакцини перевірили на групі 180 здорових дорослих людей віком від 18 до 55 років. Учасники отримали по два щеплення з інтервалом у 21 день. Вже після першої дози вакцини у 60 відсотків добровольців були наявні в організмі антитіла до коронавірусу, а після другої — у 91 відсотка. При цьому кількість антитіл була вдесятеро більшою, ніж у людей після перенесення COVID-19. Побічні ефекти були відсутніми або помірними й полягали здебільшого у появі короткотривалого болю в місці ін'єкції, головного болю та втомленості, що властиво й іншим вакцинам проти коронавірусу. Автори зробили висновок, що вакцина безпечна та викликає бажану реакцію імунної системи, тому може досліджуватися й надалі.

Минулого року ця ж група канадських дослідників оприлюднила успішні результати третьої фази випробувань на людях вакцини проти грипу, яка також створена за допомогою тютюну.

Китайські вакцини від Sinopharm показали ефективність у понад 70 відсотків

Науковці компанії Sinopharm опублікували дані щодо ефективності у запобіганні коронавірусної інфекції двох своїх вакцин. Вони обидві створені на основі інактивованого вірусу SARS-CoV-2, і за словами авторів захищають від інфекції з дієвістю в 73 та 78 відсотків відповідно. Результати випробування опубліковані в Journal of the American Medical Association.

Китайська фармацевтична компанія Sinopharm розробила одразу дві вакцини проти SARS-CoV-2. Перша з них створена на основі лінії коронавірусу WIV04, а друга — HB02. Їх випробували у двох дозах з інтервалом у 21 день на 40 411 добровольцях в Об'єднаних арабських еміратах та Бахрейні. Із них 13 470 щепилися вакциною на основі WIV04, 13 470 — вакциною на основі HB02, а ще 13 471 отримали плацебо. Протягом чотирьох місяців після імунізації у групі WIV04 захворіло 26 людей, у групі HB02 — 21, а в групі плацебо — 95. На основі цих результатів вчені підрахували що ефективність першої вакцини складає 72,8 відсотка, а другої — 78,1 відсотка. Але в деяких учасників виявили безсимптомне носійство SARS-CoV-2, з урахуванням чого дієвість вакцин переоцінюють у 64 відсотки для WIV04 та 73,5 для HB02. Побічні ефекти в учасників переважно були відсутні або легкі, хоча в однієї жінки виникла сильна блювота, а в одного чоловіка запалення спинного мозку, яке, втім, списали на генетичну схильність, а не щеплення.

Варто зазначити, ці дослідження мають вагомі обмеження, що не дають повною мірою оцінити ефективність вакцин. Так, майже 85 відсотків учасників були здоровими чоловіками, і лише менш як 2 відсотки з них представляли літню вікову групу, старшу за 60 років. Таким чином невідомо, наскільки вакцини від Sinopharm дієві й безпечні для жінок, літніх людей та хворих на супутні захворювання.

Tibor Rosta / MTI via AP

Tibor Rosta / MTI via AP

Відтермінування другої дози вакцини пов'язали зі зниженням смертності серед літніх людей

Комп'ютерне моделювання, проведене американськими дослідниками, вказує, що для здоров'я популяції вигідніше, якщо другу дозу щеплення проти коронавірусу відтермінувати. Від цього виграють, щонайменше, літні люди віком понад 65 років. Такі результати дослідження оприлюднені в журналі British Medical Journal.

Деякі країни, зокрема Великобританія та Україна, змінили схему щеплення, і замість рекомендованого спочатку введення другої дози вакцини через три-чотири тижні почали повторно вакцинувати своїх громадян через 12-13 тижнів. Таке рішення зумовлене бажанням забезпечити хоча б частковим захистом від COVID-19 якомога більшу кількість людей, а також результатами наукових праць, які вказали на вищу ефективність імунізації аденовірусною вакциною Oxford/AstraZeneca, якщо збільшити інтервал між щепленнями до трьох місяців.

Через це науковці з Клініки Мейо в Рочестері вирішили дослідити, як впливатиме на здоров'я популяцій із повільною імунізацією відтермінування другої дози вакцин Pfizer та Moderna, обидві з яких є РНК-вакцинами. Для цього вони побудували комп'ютерну модель, яка симулює популяції з населенням в 100 тисяч дорослих осіб і перевіряє на ній ефекти різних сценаріїв розвитку подій.

Результати вказують, що вакцинування більшої кількістю людей першою дозою вакцини внаслідок відтермінування другої допомагає вберегти життя. Така стратегія може запобігти від 26 до 47 смертям на 100 тисяч населення. Тому глобальна практика збільшення інтервалу між щепленнями могла би сприяти кращому контролю коронавірусної інфекції, зокрема, зменшити ризик появи нових варіантів. Автори звертають увагу на необхідність подальшого вивчення цього питання.

Які новини про вплив ковіду на здоров'я?

Більшість дітей можуть мати атипові симптоми COVID-19

У більшості дітей та підлітків коронавірусна інфекція, ймовірно, проходить з атиповими для хвороби в дорослих симптомами. До такого висновку дійшли вчені з Університету Алабами в Бірмінгемі, коли проаналізували стан більш ніж 12 тисяч неповнолітніх пацієнтів з діагнозом COVID-19. Свої результати науковці надрукували у журналі Scientific Reports.

У США частка дітей серед усіх пацієнтів з діагностованим ковідом складає близько 13 відсотків, однак все ще досить мало відомо про те, як інфекція проходить них. Тому вчені вирішили звернути більше уваги на цих пацієнтів. Вони проаналізували дані з 33 медичних установ про 12 306 дітей, у яких діагноз COVID-19 підтвердився лабораторно. Науковці виявили, що у дітей та підлітків значно поширенішими, ніж у дорослих, є неспецифічні прояви інфекції. Ба навіть більше, понад половини обстежуваних не мали типових для ковіду симптомів.

Такі респіраторні прояви як кашель та задишка були присутніми лише у 16,5 відсотків дітей. 13,9 відсотка мали симптоми з боку шлунково-кишкового тракту (нудота, блювання, діарея, біль у животі, 8,1 відсотка — дерматологічні симптоми (висип), 4,8 відсотка — неврологічні (наприклад, головний біль). Ще 18,8 відсотка мали інші неспецифічні симптоми, приміром, жар, м'язовий біль, біль у суглобах або порушення сприйняття смаку й запаху.

Науковці звертають увагу на необхідність збільшення пильності лікарів під час обстеження дітей, зважаючи на часту відсутність у них типових для ковіду в дорослих симптомів.

Shutterstock

Shutterstock

Важкість COVID-19 пов'язали з особливостями смакових рецепторів

Вчені з Єгипту та США пов'язали важкість коронавірусної інфекції з різними варіантами смакового рецептора, що залучений у відчутті гіркого. Так, більш чутливі до гіркого люди у середньому хворіють менше часу та їх рідше госпіталізують, йдеться у статті журналу JAMA Network Open.

Різні генетичні варіанти, що відповідають за формування рецептора гіркого смаку T2R38, визначають, наскільки людина, власне, чутлива до гіркого. Його також раніше пов'язували з ефективністю місцевого імунітету, тому у новій роботі вчені прагнули дізнатися, чи пов'язані його варіанти із ковідом. Для цього вони залучили до дослідження 1 935 людей. Цим особам провели генетичне дослідження на виявлення в них варіанту T2R38, а також тестування рівня чутливості до гіркого. Відтак за учасниками спостерігали протягом кількох місяців.

За час спостереження серед добровольців захворіло на COVID-19 266 людей. Що цікаво, тільки 15 з них були людьми із сильною чутливістю до гіркого, 104 мали помірну сприйнятливість, але 147 хворих мали меншу за середню чутливість до гіркого. Серед госпіталізованих частка малочутливих склала аж 85,5 відсотка, захворювання у яких тривало у середньому на 10 днів довше, ніж у решти.

Автори припускають, що за цим зв'язком може стояти відмінність в реакції імунної системи. Можливо, монооксид азоту, який активніше виділяється у тих, хто більш чутливий до гіркого, пригнічує розмноження вірусу. Але для кращого розуміння цього явища необхідно провести більше досліджень.

Важкість ковіду в чоловіків пов'язали з рівнем тестостерону

Американські науковці у невеликому попередньому дослідженні виявили можливий зв'язок між рівнем тестостерону в чоловіків та важкістю перебігу в них COVID-19. Результати вказують, що нижчі рівні чоловічого гормону пов'язані з важчим протіканням коронавірусної інфекції та запаленням у чоловіків. Таким висновком поділилися вчені у журналі JAMA Network Open.

Попередні дослідження вже неодноразово виявляли, що чоловіки більш схильні до важкого протікання коронавірусної хвороби, ніж жінки. Проте остаточно причини такої закономірності з'ясованими не були. Автори нової статті вирішили дослідити, чи може бути відмінність пов'язана із синтезом статевих гормонів, зокрема тестостерону, якого в чоловіків виробляється суттєво більше. Вчені провели невелике дослідження за участю 152 людей: 90 чоловіків та 62 жінок, які отримали позитивний результат тестування на COVID-19 та проявляли симптоми інфекції. 143 учасники згодом були госпіталізовані й науковці проводили дослідження їхньої крові на третій, сьомий, чотирнадцятий та двадцять восьмий день перебування в лікарні. Особливу увагу звертали на рівні таких гормонів: тестостерону, жіночого гормону естрадіолу та інсуліноподібного фактора росту-1 (IGF-1).

Вчені не виявили зв'язку між важкістю інфекції та якимось із гормонів у жінок. Так само у чоловіків не було зв'язку між рівнями IGF-1 та естрадіолу. Проте у чоловіків із важким перебігом аналізи показали низький рівень тестостерону. У середньому його концентрація складала 52 нанограми на децилітр, а на третій день впала до 19. При цьому значення, нижчі за 250 нанограмів на децилітр вважаються низьким рівнем гормону. Для порівняння, серед пацієнтів із легшим протіканням ковіду середня концентрація чоловічого гормону була 151 нанограм на децилітр. Низький рівень тестостерону також пов'язали із більшим запаленням в організмі.

Поки що вчені не впевнені, як пояснити спостереження. Можливо, що це ковід призвів до різкого зниження рівня тестостерону в чоловіків, або ж він і раніше був низьким, що зробило їх вразливішими до інфікування.

Новий метод обстеження виявив приховані враження легень у хворих на тривалий COVID-19

Вчені з Шеффілдського та Оксфордського університетів завдяки новій технології МРТ виявили вогнища враженої легеневої тканини у пацієнтів із тривалою коронавірусною інфекцією, які були непомітними при стандартних магнітно-резонансній або комп'ютерній томографії. Результати можуть допомогти з'ясувати, чому в деяких пацієнтів одужання від COVID-19 відбувається суттєво довше за інших. Опис методу обстеження описаний у журналі Radiology.

Зображення, отримане новою технологією МРТ, під час якої обстежуваний вдихав ксенон для виявлення ділянок легень із погіршенням вентиляції. University of Oxford Department of Oncology

Зображення, отримане новою технологією МРТ, під час якої обстежуваний вдихав ксенон для виявлення ділянок легень із погіршенням вентиляції. University of Oxford Department of Oncology

Деякі пацієнти одужують від COVID-19 набагато довше за інших. Часто вони можуть страждати від втоми та ускладненого дихання ще протягом довгих місяців після виписки з лікарні. Однак здебільшого сканування за допомогою МРТ та КТ не виявляє органічних причин, що пояснили б симптоми таких пацієнтів, що наштовхує деяких лікарів на думку про самонавіяні симптоми в їхніх пацієнтів. У новій роботі британські вчені показали, що нова технологія візуалізації, магнітно-резонансна томографія з використанням гіперполяризованого ксенону, дає змогу детальніше роздивитися тканини пацієнтів.

Науковці перевірили технологію на дев'яти пацієнтах із тривалим ковідом, які у середньому були виписані з лікарні шість місяців тому, але не менш як трьома місяцями раніше. Учасники все ще скаржилися на задишку, хоча обстеження КТ патологій не виявило. Так науковці з'ясували, що у цих пацієнтів справді є враження в легенях, які перешкоджають нормальному процесу проникненню кисню в кровоносне русло, що й може викликати симптоми утрудненого дихання.

Надалі вчені прагнуть провести аналогічне обстеження більшій кількості учасників. Це сприятиме кращому розумінню процесів, що стоять за пошкодженням легень після інфікування SARS-CoV-2.


Читайте також