Коронавірус.Коротко — 8 квітня

Європейський регулятор визнав тромбоз можливою побічною дією вакцини AstraZeneca

Європейське агентство з лікарських засобів провело детальне вивчення випадків тромбозу невдовзі після щеплення вакциною виробника AstraZeneca і дійшло висновку, що ризик утворення кров'яних згустків має бути зазначеним як рідкісний побічний ефект препарату. Однак вакцина все ще визнається загалом безпечною, забезпечуючи захист від COVID-19 та знижуючи ризики госпіталізації й смерті. Про це повідомляється у пресрелізі на сайті Європейського агентства з лікарських препаратів (EMA).

Комітет з безпеки ЕМА проаналізував 86 випадків утворення тромбів після щеплення вакциною AstraZeneca, з яких 18 стали смертельними. Експерти дійшли висновку, що між вакцинацією та утворенням кров'яних згустків разом із низьким рівнем тромбоцитів справді може існувати зв'язок. Через це ризик тромбозу варто сприймати як дуже рідкісний побічний ефект вакцини AstraZeneca: станом на 4 квітня зареєстровано лише 169 випадків тромбозів серед близько 34 мільйонів вакцинованих. Тож ЕМА зазначає, що користь від вакцинації цим препаратом все одно суттєво переважає можливу шкоду від нього.

Разом із тим, агенство наголошує на тому, щоб люди після вакцинації негайно зверталися по медичну допомогу, якщо в них проявляються симптоми тромбозу:: задишка, біль у грудях, набряк ніг, тривалий біль у животі, неврологічні симптоми, зокрема сильний або тривалий головний біль чи затуманеність зору, маленькі підшкірні крововиливи-цятки подалі місця ін'єкції.

Кожна третя людина після ковіду страждає від неврологічних чи психічних розладів

Дослідження британських науковців показало, що кожна третя людина після COVID-19 страждає від неврологічних або психічних розладів у шестимісячний період після інфекції. Результати до цього часу наймасштабнішого вивчення впливу ковіду на ментальне здоров'я опубліковані в журналі The Lancet Psychiatry.

Автори роботи детально вивчили медичну історію 236 379 пацієнтів, яким діагностували COVID-19. Аналіз показав, що протягом наступних шести місяців після встановлення діагнозу коронавірусної інфекції у 33,62 відсотка людей діагностували також неврологічне або психічне захворювання. Вчені підтверджують припущення, що ковід суттєво частіше спричиняє мозкові порушення, ніж інші респіраторні інфекції. Так, ризики набути неврологічних чи психіатричних розладів після ковіду виявився на 44 відсотки вищим, ніж після грипу.

До найпоширеніших неврологічних хвороб віднесли ішемічний інсульт (2,1 відсотка), деменцію (0,67 відсотка), внутрішньочерепний крововилив (0,56 відсотка) та паркінсонізм (0,11 відсотка). Істотно частіше діагностували такі психічні розлади: тривожність (17,39 відсотка), розлади настрою (13,66 відсотка), безсоння (5,42 відсотка), психотичні розлади (1,4 відсотка).

Ефективність вакцини Pfizer залишається високою протягом 6 місяців після щеплення

Вакцина від виробників Pfizer та BioNTech через шість місяців після щеплення все ще захищає від COVID-19 з ефективністю понад 91 відсотків, зокрема, проти південноафриканського штаму. Про це йдеться в пресрелізі компанії Pfizer.

Експерти опублікували оновлений аналіз ефективності вакцини проти коронавірусу Pfizer в ході проведення третьої фази клінічних випробувань. Результати базуються на вивченні захворюваності ковідом серед 46 307 учасників, із яких на симптоматичний COVID-19 захворіли 927 людей. 850 інфікованих були в групі, що отримувала замість вакцини плацебо, а решта 77 — отримали справжній препарат. Таким чином ефективність вакцини оцінюють у 91,3 відсотка. При цьому понад 12 тисяч вакцинованих отримали свою другу дозу вакцини більш ніж пів року тому.

У повідомленні також зазначається, що вакцина на 95-100 відсотків захищає від важкого протікання ковіду. Жодних тривалих серйозних побічних ефектів за цей час не було зареєстровано. За даними проведення вакцинації у Південній Африці, де найбільш поширеним є штам B.1.351, ефективність вакцини проти південноафриканського варіанту попередньо оцінюють у 100 відсотків. Там серед 800 учасників захворіло лише дев'ять людей, і всі вони були з групи плацебо. Але поки що даних недостатньо, щоб адекватно оцінити дієвість вакцини проти цього штаму.

Локдаун погіршив успішність навчання школярів початкових класів

Вчені з Великобританії та Швеції проаналізували успішність школярів початкових класів у Нідерландах на національних іспитах протягом останніх років та дійшли висновку, що через цьогорічні карантинні обмеження учні досягли невеликого прогресу або зовсім його не досягли під час навчання вдома. Автори зазначають, що Нідерланди є прикладом «кращого можливого сценарію» впливу карантину на навчання, і в менш розвинених країнах наслідки закриття шкіл можуть бути ще гіршими. Результати опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Науковці вивчали вплив пандемії на успішність навчання учнів початкових класів віком 8-11 років математики, правопису та читання. Дані стосувалися Нідерландів та охопили близько 350 тисяч школярів. Автори називають ситуацію із закриттям шкіл в цій країні кращим сценарієм з можливих, оскільки локдаун тут тривав відносно недовго, 8 тижнів, а освіта широкодоступна та отримує високе фінансування.

Результати вказують на те, що учні зробили невеликий прогрес у знаннях або навіть зовсім його не зробили за час навчання вдома. При цьому найбільше це стосувалося дітей із малоосвічених, неблагополучних сімей. Тому дослідники занепокоєні, що в країнах з гіршою економікою, де освіта може бути менш якісною, або в тих, де локдаун тривав довший період, погіршення навчання школярів може бути ще більшим. Вони наголошують на необхідності подальших досліджень довгострокових наслідків пандемії на успішність та добробут учнів.


Читайте також