Коронавірус.Коротко — 29 вересня

Шипи SARS-CoV-2 можуть набувати десяти різних форм

Дослідники з Інституту Френсіса Кріка з’ясували, що шиповидний білок на поверхні вірусу SARS-CoV-2 може приймати принаймні десять типів структурних форм під час зв’язування з рецепторами людських клітин ACE2. Роботу вчених прийняли до публікації у журналі Nature.

Для інфікування клітини вірус SARS-CoV-2 використовує численні білки на своїй поверхні, які називають шипами. Все починається зі зв’язування із рецепторами ACE2 на поверхні клітин, а закінчується вивільненням всередину них вірусного геному. Що відбувається між цими двома етапами було маловідомим. Але нове дослідження британських науковців виявило, що під час цього процесу шиповидний білок віруса набуває принаймні десяти різних форм, які відповідають різним етапам зв’язування з клітиною.

На думку авторів, це відкриття допоможе у розробленні ефективних вакцин та лікування коронавірусної інфекції.

Важкий перебіг COVID-19 може спричинятися помилками ранньої імунної відповіді

Одразу два нові дослідження вказали на можливу причину важкого перебігу COVID-19 - недоліки ранньої імунної відповіді на вірусного збудника. Один із них спричинений генетичними дефектами, а другий - особливостями імунної системи, йдеться у статтях, обидві з яких опубліковані в журналі Science.

У першому дослідженні описано відкриття кількох генетичних дефектів у деяких людей із загрозливою для життя формою COVID-19, через які організм виділяє менше інтерферонів - білків, які є важливою частиною ранньої імунної відповіді. Друга робота, в ході якої досліджували важкохворих коронавірусною інфекцією, показала, що інколи імунна система може шкодити сама собі. Науковці виявили у пацієнтів імунні білки, які називаються автоантитілами через націленість не на чужинців, а на власні структури організму, що зв’язуються з інтерферонами та заважають їхній роботі. У такому разі SARS-CoV-2 може інфікувати клітини всупереч наявності інтерферонів.

Крім того, 94 відсотки хворих із таким типом автоантитіл були чоловіками, що може пояснити, чому чоловіки частіше за жінок мають важкий перебіг інфекції.

Власники домашніх тварин легше переносять карантин

Згідно з опитуванням дослідників з Йоркського університету, наявність домашнього улюбленця пов’язана з кращим ментальним здоров’ям під час карантину через пандемію COVID-19. Дослідження оприлюднено в журналі PLOS ONE.

Вчені опитали майже 6 тисяч жителів Великобританії, з яких 90 відсотків заявили, що є власниками принаймні одної домашньої тварини. Аналіз результатів вказує на те, що такі люди відчувають себе менш самотніми та мають краще ментальне здоров’я під час ізоляції через пандемію, у порівнянні з тими, хто не має тварини-компаньйона. Їхні тварини також допомагають їм підтримувати фізичну форму. При цьому сила емоційного зв’язку з улюбленцями статистично не залежить від виду тварини.

Однак результати показують ще й те, що домашні тварини можуть викликати додаткове хвилювання. Так, 70 відсотків опитаних власників тварин повідомили про підвищену занепокоєність за добробут своїх улюбленців під час карантину, зокрема через обмеження доступу до ветеринара.


Читайте також