Коронавірус.Коротко — 22 квітня

ЕМА виявила потенційний зв'язок між вакциною Janssen та тромбозами

Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) повідомило, що ризик виникнення кров'яних згустків та зниження рівня тромбоцитів слід зазначати у списку можливих рідкісних побічних ефектів вакцини Janssen від виробника Johnson & Johnson. Про це зазначається на офіційному сайті агентства.

Комітет безпеки Європейського агентства лікарських засобів дослідив усю наявну інформацію по вакцині Janssen, включно з вивченням восьми серйозних випадків незвичайних тромбозів, пов'язаних із низьким рівнем тромбоцитів у крові, невдовзі після щеплення. Усі випадки сталися із людьми старше 60 років, більшість з яких були жінками, протягом трьох тижнів після вакцинації препаратом Janssen. Одна людина внаслідок цього загинула. Експерти дійшли висновку, що незвичайні тромбози варто вважати дуже рідкісним побічним ефектом вакцини.

ЕМА повідомляє, щоб пацієнти негайно зверталися по медичну допомогу, якщо протягом кількох тижнів після щеплення вони відчувають такі симптоми, як задишку, біль в грудях, набряк ніг, біль у животі, неврологічні симптоми або крововиливи у вигляді цяток за межами місця ін'єкції. Водночас спеціалісти зазначають, що потенційна користь від вакцинації препаратом Janssen все ще перевищує потенційні ризики, наголошуючи, що зараз зареєстровано лише вісім випадків на понад сім мільйонів щеплених цією вакциною людей в Сполучених Штатах.

Також ЕМА відмітила, що ці випадки з утворенням кров'яних згустків на фоні зниження рівня тромбоцитів дуже подібні до таких після щеплення вакциною Vaxzevria від виробника AstraZeneca.

Дослідження вказали на можливі причини тромбозів після щеплення проти коронавірусу

Міжнародна група дослідників дослідила випадки тромбозів після щеплення вакциною від компанії AstraZeneca та дійшла висновку, що причиною побічних ефектів може бути аутоімунна реакція пацієнтів, подібна до гепарин-індукованої тромбоцитопенії. Результати опубліковані в журналі New England Journal of Medicine.

Дослідники обстежили 23 пацієнтів, у яких розвинулися тромбози на фоні низького рівня тромбоцитів протягом перших 24 днів після вакцинації вакциною Vaxzevria від виробника AstraZeneca. Жоден із цих хворих не мав захворювань, що могли б пояснити виникнення кров'яних згустків.

Результати показали, що в 22 пацієнтів наявні антитіла до тромбоцитарного фактора 4, що зв'язується з гепарином. Ці антитіла здебільшого утворюються у відповідь на введення антикоагулянту гепарину, викликаючи гепарин-індуковану тромбоцитопенію (ГІТ), що проявляється різким зниженням кількості тромбоцитів у крові та тромбозами. Однак ці пацієнти ніколи раніше не отримували гепарин, тому ця недуга в них розвинутися не могла.

Зважаючи на подібність утворення кров'яних згустків після щеплення із ГІТ, автори наголошують на необхідності якомога ранішого виявлення синдрому, оскільки його лікування відрізняється від того, що зазвичай застосовується при тромбозах та низькому рівні тромбоцитів. Між тим, ЕМА й раніше припускало, що цей побічний ефект вакцинацій може відбуватися внаслідок особливої імунної реакції, подібно до ГІТ.

А досліди вчених з Університету Стелленбоша свідчать, що шипоподібний білок коронавірусу й сам може викликати порушення згортання крові. Знаючи це, можна знизити ризик розвитку тромбозів після щеплень, припускають автори. Про це вони написали в статті, що наразі вийшла у вигляді препринту на сайті medRxiv.

Вчені провели дослідження на зразках крові від здорових людей, до частини з яких додали частинки S-білка коронавірусу SARS-Cov-2. Досліди показали, що в зразках із вірусним білком формувалися щільніші фібринові згустки, відбувалася гіперактивація тромбоцитів та склеювання еритроцитів. Науковці вважають, що націлювання ліків та вакцин на S-білок могло би допомогти зменшити ризики ускладнень, зокрема тромбозів.

Носити подвійні маски краще з тканинною поверх хірургічної

Американські науковці провели дослідження, під час якого виявили, що носити дві маски найкраще таким чином, щоб хірургічна маска прилягала безпосередньо до обличчя, а поверх неї була надіта тканинна. Детально дослідження описане в журналі JAMA Internal Medicine.

Дослідження за участі волонтерів показало, що при носінні однієї маски одноразова хірургічна маска дає ефективніший захист від інфікування коронавірусом, ніж тканинна. Хоча її модифікація для кращого прилягання до обличчя, наприклад, зав'язуючи вузлики на петлях поблизу самої маски або одягаючи ще одну таку ж, може забезпечити ще надійніший захист. Це ж стосується носіння двох дещо менш ефективних тканинних масок одночасно, які краще прилягають, але, втім, можуть утруднити дихання.

Науковці також перевірили дієвість різних комбінацій тканинної та хірургічної масок. Якщо носіння хірургічної поверх тканинної виявилося не ефективнішим за носіння самої хірургічної, то одягання тканинної зверху хірургічної продемонструвало найкращий захист від вдихання потенційно небезпечних аерозольних частинок.

Ці результати узгоджуються із результатами, що їх опублікували раніше експерти з Центру контролю та профілактики захворювань (CDC) США. Тоді вони з'ясували, що носіння двох масок одночасно краще захищає від інфікування SARS-CoV-2, ніж одна маска. Однак те дослідження мало деякі обмеження, що стосувалися типів та комбінацій масок, а також використання моделей людської голови замість реальних людей. Тож у новій роботі вчені з Університету Північної Кароліни провели детальніше дослідження.


Читайте також