Коронавірус.Коротко - 19 жовтня

Вчені світу закликали відмовитися від концепції колективного імунітету

Науковці всього світу закликали людей відмовитися від ідеї колективного імунітету заради контролю пандемії COVID-19 та підписати Меморандум Джона Сноу, який підтримали вже понад 2 тисячі вчених. Про це науковці повідомили у листі, надрукованому в журналі The Lancet.

Ідея забезпечення колективного імунітету проти COVID-19 полягає у знятті карантинних обмежень для молодих та здорових людей, щоб вони могли перехворіти природно та набути постійного імунітету до інфекції. Проте вчені наголошують, що це небезпечний та недосконалий підхід, і немає жодних наукових обґрунтувань такого підходу.

Заклик вчених, ймовірно, є відповіддю на декларацію Грейт-Баррінгтона, що вийшла раніше цього місяця. Вона ґрунтується на пропозиції трьох науковців боротися із коронавірусною пандемією стратегією колективного імунітету.

Меморандум Джона Сноу названий на честь британського епідеміолога ХІХ століття, що назвав концепцію колективного імунітету “небезпечною помилкою, непідтвердженою науковими доказами”.

Отримані нові докази зв’язку групи крові та важкості перебігу COVID-19

Люди з першою групою крові мають менший ризик заразитися COVID-19, а якщо й захворіють, то ймовірність важкого перебігу хвороби у них теж нижча, ніж у людей з іншими групами крові. Про це йдеться у двох статтях, опублікованих у журналі Blood Advances.

Результати першого дослідження базувалися на аналізі данського реєстру пацієнтів, з яких понад 473 тисячі протестувалися на COVID-19. Ті з них, що отримали позитивний результат тестування, виявилося, що рідко мають першу групу крові.

У другій роботі науковці вивчили дані про 95 важкохворих на COVID-19 пацієнтів у лікарнях Ванкувера, що в Канаді. Так вчені з’ясували, що люди з другою та четвертою групою крові, ймовірно, мають вищий ризик перенести хворобу у важкій формі, ніж пацієнти з першою та третьою групами.

Проте вчені наголошують на необхідності проведення додаткових досліджень, щоб краще зрозуміти залежність групи крові та сприйнятливості до коронавірусної інфекції.

COVID-19 пов’язали із раптовою втратою слуху

Вчені описали випадок настання раптової глухоти у британського пацієнта, що лікувався від COVID-19 з важким перебігом. Про це вони написали у статті журналу BMJ Case Reports.

У статті описаний випадок, що стався із 45-річним британським чоловіком з астмою, що страждав від важкої коронавірусної інфекції, та був під апаратом штучної вентиляції легенів протягом 30 днів. Через тиждень після відключення від апарату він поскаржився на шум у лівому вусі, а потім раптово втратив у ньому слух. Лікарі застосували кортикостероїди, і це частково відновило слух чоловіка.

Автори закликали звертати особливу увагу на це рідкісне ускладнення, оскільки швидке реагування на стан з використанням стероїдів може допомогти повернути слух пацієнтам.

Ремдесивір не зменшив смертність від COVID-19

Противірусний препарат ремдесивір, що його широко застосовують у світі для лікування хворих на COVID-19, показав недостатню ефективність запобігання смертності та ускладнень у дослідженні Всесвітньої організації охорони здоров’я (WHO). Такі висновки опубліковані в препринті на сайті medRxiv.

До висновків про неефективність ремдесивіру вчені дійшли, проаналізувавши інформацію про 11 200 пацієнтів із 30 країн світу, яких лікували від коронавірусної інфекції з використанням зокрема ремдесивіру. Загалом, дослідження покликане було протестувати ефективність чотирьох потенційних препаратів для лікування COVID-19: ремдесивіру, що початково розроблявся як ліки проти гарячки Ебола, інтерферону β1a, антималярійного засобу гідроксихлорокіну та комбінації лопінавіру й ритонавіру, які є ліками проти ВІЛ.

Досліди показали, що жоден із цих препаратів не допомагає достатньою мірою зменшити смертність або частоту ускладнень від інфекції COVID-19.


Читайте також