Коронавірус.Коротко — 18 лютого

Ми зібрали для вас важливі новини лютого про коронавірус: що відомо про нові варіанти коронавірусу, чи захищають від них розроблені вакцини, як SARS-CoV-2 впливає на організм.

Нові варіанти

Для вірусів швидкі мутації є звичайними, тож не дивно, що зараз з'явилося стільки штамів нового коронавірусу. Тільки в Сполучених Штатах Америки вчені виявили сім нових варіантів SARS-CoV-2. Але останнім часом увага науковців та преси найбільше прикута до трьох нових варіантів: британського, південноафриканського та бразильського.

Британський штам B.1.1.7 з'явився у Великобританії наприкінці минулого року, однак швидко почав поширюватися. Згодом він став найпоширенішим варіантом SARS-CoV-2 у країні, а тепер його виявили щонайменше у 94 інших країнах. Британські вчені дещо побоюються щодо нього, оскільки після аналізу наявних досліджень B.1.1.7 вони дійшли висновку, що новий варіант може бути на 30-70 відсотків більш смертельним.

Південноафриканський варіант B.1.351 теж був виявлений ще восени минулого року у Південній Африці, але зараз уже зустрічається принаймні у 46 країнах світу. Наразі немає досліджень, які вказували б на вплив цього вірусу на важкість хвороби чи заразність. Однак деяке занепокоєння стосується здатності антитіл нейтралізувати збудника B.1.351.

Бразильський варіант P.1 виявили спочатку у Японії в чотирьох туристів, які прибули з Бразилії. Зараз випадки зараження цим варіантом коронавірусу зафіксували щонайменше у 21 країні. Цими днями бразильський міністр охорони здоров'я повідомив, що варіант Р.1 втричі заразніший за оригінальний, хоча й не уточнив, на чому базується такий висновок.

Вакцини проти нових варіантів

Фармацевтичні компанії Pfizer та BioNTech оприлюднили попередні результати тестування ефективності своєї вакцини проти британського та південноафриканського варіантів. Вони вказують, що щеплення нею усе ще захищає від нових варіантів, однак менш ефективно, оскільки призводить до вироблення на третину менше антитіл. Проте розробники вважають, що навіть такий ефект має бути достатнім для захисту.

Вакцина від Оксфордського університету та компанії AstraZeneca, схоже, теж добре захищає від британського штаму SARS-CoV-2. Водночас поки що дані вказують, що у випадку з африканським варіантом ця вакцина не захищає від легкого чи помірного протікання ковіду. Утім, ймовірно, вона може зменшити передачу коронавірусу.

Вакцини від американського виробника Moderna, якщо вірити представникам, забезпечують достатній захист від британського варіанту, проте суттєво менший від східноафриканського.

Ситуація з вакцинами від виробників Novavax та Johnson & Johnson приблизно така ж, як із попередньою компанією. Novavax захищає від британського варіанту, але лише на 49 відсотків від південноафриканського. Johnson & Johnson загалом ефективний на 66 відсотків, а в Південній Африці, де більшість ковіду спричинена новим варіантом, ефективність сягнула 57 відсотків.

Але це не означає, що вакцини залишать нас вразливими до нових штамів. Виробники можуть їх протягом кількох тижнів чи місяців вдосконалити, щоб підвищити ефективність. Крім того, вони й так забезпечують відчутний захист, що можна побачити на прикладі Ізраїлю. Ця країна зараз провакцинувала вакциною Pfizer/BioNTech близько 31 відсотка свого населення, що є найбільшим показником серед країн світу. Із 520 тисяч людей, що отримали обидві дози вакцини, лише 544 людини захворіли на ковід, з яких госпіталізовано лише 15.

COVID-19 та здоров'я

Нове дослідження, опубліковане в журналі Cell американськими вченими вказує, що антитіла до сезонних коронавірусів не запобігають інфекції SARS-CoV-2 та не впливають на її протікання.

Результати деяких попередніх досліджень свідчили, що минулі антитіла до сезонних коронавірусів, що сформувалися після спричиненої ними застуди, можуть нейтралізувати й SARS-CoV-2. Це частково могло пояснити, чому діти, які часто хворіють на застуди, менш вразливі до нового коронавірусу.

Італійські вчені тим часом занепокоєні, що COVID-19 може робити чоловіків менш фертильними, знижуючи у них кількість сперматозоїдів. Про це вони написали в журналі Human Reproduction.

Науковці проаналізували сперму 43 статево активних чоловіків, які одужали від COVID-19 протягом останнього місяця. Вони з'ясували, що у 25 відсотків чоловіків кількість сперматозоїдів нижча за норму, а в трьох із них статеві клітини взагалі були відсутніми, хоча всі вони мають дітей. Автори не впевнені, що викликало зміни у статевій системі чоловіків, але не виключають, що це лікувальні препарати. До того ж наразі невідомо, як довго зберігається такий ефект.

Препарат проти ревматоїдного артриту тоцилізумаб показав ефективність у лікуванні ковіду в пацієнтів із гіпоксичною дихальною недостатністю, згідно з попередніми результатами масштабного дослідження RECOVERY, що займається пошуком ліків проти ускладненої коронавірусної інфекції, опублікованого на сервері препринтів medRxiv.

Тоцилізумаб є моноклональним антитілом, що зв'язується та нейтралізує білок інтерлейкін-6 (IL-6), здатний ініціювати запалення. Через це його використовують для зменшення запалення у хворих на ревматоїдний артрит. Проте IL-6 також залучений у виникненні гіпоксичної дихальної недостатності у важкохворих на ковід COVID-19. Дослідження показало, що застосування цього препарату в додаток до звичайної терапії суттєво знижує смертність пацієнтів.

Одягання двох масок на обличчя може краще захищати від інфікування новим коронавірусом, ніж носіння лише однієї, пишуть дослідники Центру контролю та профілактики захворювань (CDC) США у журналі Morbidity and Mortality Weekly Report.

Респіратори типу N95 найкраще захищають від зараження частково й тому, що більш щільно прилягають до обличчя, ніж маски. Тож вчені протестували такі варіанти покращення прилягання масок, як зав'язування вузлів на петлях хірургічних масок з подальшим заправленням їх усередину та одягання поверх них ще тканинної маски.

Так вони з'ясували, що комбінація двох масок захищає носія від 83 відсотків аерозольних частинок, розмір яких відіграє найважливішу роль у передачі ковіду. А зав'язана та заправлена маска захищає від таких частинок на 64,5 відсотка.


Читайте також