Коронавірус.Коротко — 11 березня

Коронавірус.Коротко — 11 березня

Коронавірус.Коротко — 11 березня

Британський варіант коронавірусу назвали смертоноснішим за попередні штами

Дослідження британських науковців з Університету Ексетера вказує на те, що штам SARS-CoV-2 B.1.1.7, відомий більше як «британський варіант», пов'язаний із більшою смертністю дорослих, у порівнянні з попередніми штамами. Про це вчені написали у статті журналу British Medical Journal.

Дослідження проводилося у період між листопадом 2020 року та січнем 2021 року, коли два старі варіанти та B.1.1.7 циркулювали у Великобританії. Під час роботи вчені порівнювали смертність серед людей, інфікованих британським варіантом нового коронавірусу та іншими штамами, з урахуванням віку, статі, місця проживання та інших параметрів. Загалом аналіз охопив понад 50 тисяч хворих на COVID-19, при цьому серед інфікованих варіантом B.1.1.7 загинуло 227 людей, а серед заражених іншими штамами — 141 людина. Британський штам коронавірусу виявився від 30 до 100 відсотків більш смертельним, а в середньому на 65 відсотків, що відповідає зростанню кількості смертей із 2,5 до 4,1 на 1000 випадків, у порівнянні з попередніми варіантами.

Варіант B.1.1.7 отримав свою популярну назву через те, що вперше був виявлений восени минулого року у Великобританії. Він швидко почав поширюватися країною, поки не став найпоширенішим штамом в країні, й перекинувся на інші держави. Зараз його виявили у 111 країні, згідно з останнім звітом ВООЗ.

Потенційні ліки проти COVID-19 успішно пройшли випробування на людях

Фармацевтичні компанії GlaxoSmithKline та Vir Biotechnology розробили ліки проти COVID-19, які показали високу ефективність в третій фазі досліджень на людях, йдеться у пресрелізі однієї з компаній. Препарат на основі моноклональних антитіл допомагає знизити ризик виникнення ускладнень та смерті на 85 відсотків, згідно з інформацією, наданою розробниками.

Засіб VIR-7831 — це моноклональні антитіла до вірусу SARS-CoV-2. Вони перешкоджають прониканню вірусів усередину клітин та очищують уже заражені клітини. Він створений таким чином, щоб після застосування накопичуватися у великій концентрації в дихальних шляхах, зокрема легенях. Випробування засобу на людях почали ще восени минулого року, а зараз ліки продемонстрували безпечність та ефективність у третій фазі клінічних випробувань на людях, яку Незалежний комітет з моніторингу даних пропонує завершити достроково, зазначається у повідомленні.

Рішення про завчасне завершення випробувань ґрунтується на аналізі даних про 583 пацієнтів із легким чи середнім перебігом хвороби. Необхідність госпіталізації принаймні на 24 години та смертність протягом наступних 29 днів серед піддослідних, що отримували VIR-7831, була на 85 відсотків нижчою, ніж у групі людей, які отримали плацебо. Попередні дослідження in vitro також вказують на ефективність VIR-7831 проти варіантів коронавірусу з Великобританії, Південної Африки та Бразилії, ймовірно, через його зв'язування з відносно постійною частиною вірусу, яка рідко зазнає змін через мутації.

Компанії планують якнайскоріше подати запити на схвалення використання їхнього засобу до відповідних регуляторів у США та інших країнах. Водночас вони збираються провести подальші дослідження ефективності ліків в інших групах населення, зокрема неінфікованих.

Після одужання від COVID-19 може знадобитися всього одна вакцина проти коронавірусу

Науковці з Медичної школи Ікана в Маунт-Синай припускають, що для забезпечення достатнього захисту від повторного інфікування SARS-CoV-2 може бути достатньо провести одну вакцинацію людям, що вже хворіли на COVID-19. Висновки їхнього невеликого дослідження оприлюднені в журналі New England Journal of Medicine, але наразі ще лише проходять рецензування.

У процесі дослідження вчені перевірили реакцію на єдину дозу щеплення вакцинами Pfizer або Moderna у 109 людей, частина з яких вже хворіла на коронавірусну інфекцію. Учасники, які раніше не контактували зі збудником, після першої вакцинації набули відносно невелику кількість антитіл — у тих, що вже мали імунітет до COVID-19, кількість антитіл після першої дози була в 10-20 разів вищою за їхню. Автори кажуть, що вона виявилася вдесятеро вищою навіть за кількість антитіл, яку в середньому виявили в неінфікованих раніше пацієнтів після другої вакцинації. Але вчені наголошують на необхідності проведення подальших досліджень, щоб з'ясувати, як довго зберігаються антитіла на високому рівні.

Більшість наявних вакцин проти коронавірусу вимагають проведення двох вакцинацій із інтервалом у кілька тижнів для забезпечення надійного імунного захисту. Однак вже деякий час вчені та регулятори різних країн висловлюються про можливість надання всього однієї дози вакцини для людей, що вже хворіли на COVID-19.

Ще одна вакцина схвалена в Євросоюзі та заборонена AstraZeneca в Данії

Європейське агенство з лікарських засобів (ЕМА) схвалило використання на території Євросоюзу вакцини Janssen від компанії Johnson&Johnson для щеплення людей від 18 років. Про це повідомили на офіційному сайті регулятора.

Для Європейського Союзу це вже четверта вакцина, що дозволена для використання ЕМА. Її попередницями є Pfizer-BioNTech, AstraZeneca та Moderna. Однак, на відміну від них, вакцина від Janssen забезпечує імунітет усього після однієї дози, і не вимагає повторної вакцинації. Її ефективність у запобіганні симптоматичного ковіду оцінили в 67 відсотків, а більшість побічних ефектів були легкими або середніми та включали біль у місці ін'єкції, головний біль, втому, нудоту та м'язовий біль, що тривають кілька днів та самостійно проходять. Тепер для початку застосування вакцини рекомендацію регулятора має затвердити Єврокомісія.

Зі свого боку вакцину від AstraZeneca тимчасово заборонили на території Данії, зазначається на сайті управління охорони здоров'я країни. Перерву у щепленнях строком на 14 днів оголосили через можливі побічні ефекти від вакцинації цією вакциною.

Данське управління охорони здоров'я прийняло таке рішення через повідомлення про виникнення тромбозів та один смертельний випадок серед вакцинованих препаратом AstraZeneca. Як зазначається, наразі не має достовірних даних щодо того, чи існує зв'язок між вакцинацією та утворенням тромбів, але запобіжні заходи вжиті з обережності до отримання результатів розслідування цих інцидентів.

На початку місяця Австрія, Естонія, Литва, Латвія та Люксембург також призупинили щеплення вакциною AstraZeneca, але тільки партії ABV5300. Причиною цього назвали занепокоєння щодо виникнення невдовзі після вакцинації у кількох пацієнтів множинних тромбів у кровоносних судинах, зокрема легеневої емболії, внаслідок чого один пацієнт загинув. Проте, знову ж, поки що немає підстав казати, що саме вакцинація призвела до погіршення стану цих людей.


Читайте також