Коронавірус.Коротко — 10 вересня

Компанія AstraZeneca тимчасово зупинила випробування своєї вакцини проти коронавірусу

Фармацевтична компанія AstraZeneca, яка є однією з головних розробників вакцини проти COVID-19, на деякий час зупинила її випробування на людях, зазначається на сайті компанії. Причиною цього є хвороба одного з учасників дослідження, що може бути пов’язана зі щепленням проти коронавірусу.

Розробники кажуть, що не закрили випробування вакцини, а лише тимчасово припинили її вводити новим учасникам, поки не розслідують причину нездужання волонтера.

Вакцина компанії AstraZeneca, розроблена спільно з науковцями Оксфордського університету, є однією з трьох вакцин проти коронавірусу, які дійшли до проведення третьої фази досліджень в США.

Коти можуть заражатися SARS-CoV-2 масово та повторно

Нове дослідження китайських вчених вказує на те, що котів, які заразилися COVID-19 може бути більше, ніж очікувалося. До таких висновків прийшли науковці, коли проаналізували зразки крові та носові й анальні мазки 102 котів в Ухані, включно з тими, які живуть у притулках чи ветеринарних клініках, та тими, які мають хазяїнів. Відповідне дослідження опубліковане в журналі Emerging Microbes & Infections.

Під час дослідження вчені виявили антитіла до SARS-CoV-2 у 15 котів, але жоден з них не мав позитивного результату тестування на COVID-19 та не проявляв явних симптомів хвороби. Троє тварин із найвищими показниками антитіл були домашніми тваринами пацієнтів з діагностованою інфекцією COVID-19. Вчені припускають, що зараження тварин відбувається від хворих хазяїнів або через контакт із зараженим SARS-CoV-2 середовищем. Дослідження вчених також дає привід вважати, що у котів виробляється тип імунної реакції, який не надає тваринам тривалого захисту, тож для них існує ризик повторного зараження.

Описано рідкісний небезпечний запальний синдром у дітей з COVID-19

Вчені детально описали рідкісний небезпечний для життя мультисистемний запальний синдром у дітей, який пов’язаний з COVID-19. Системний огляд вчених вийшов у статті журналу EClinicalMedicine.

Науковці пишуть, що синдромові властиве запальне ураження різних частин організму дітей, зокрема, серця, нирок, легень, мозку, шкіри та очей. У всіх пацієнтів спостерігається жар, здебільшого з діареєю та блювотою. Він може проявлятися навіть у хворих із легким перебігом COVID-19 та часто вимагає госпіталізації пацієнта у відділення реанімації. Після одужання у 54 відсотків пацієнтів є відхилення у роботі серця.


Читайте також