Коронавірус.Коротко — 19 січня

Китайські вчені припускають, що наявності антитіл до SARS-CoV-2 у крові може бути недостатньо для захисту від повторного інфікування COVID-19. Науковці зі США підтверджують, що чоловіки, на відміну від жінок, більш схильні до зараження COVID-19, протікання інфекції у важкій формі та смерті внаслідок неї. Норвезькі органи охорони здоров’я не знайшли переконливих доказів, що саме вакцини стали смертю пристарілих людей невдовзі після щеплення проти COVID-19.

Читайте про ці новини детальніше у нашому дайджесті.

Наявність антитіл до SARS-CoV-2 не завжди вберігає від інфікування COVID-19

Дослідження китайських науковців показує, що навіть наявність великої кількості нейтралізуючих антитіл в крові після одужання від COVID-19 не завжди вберігає від повторного інфікування коронавірусною інфекцією. Про це вчені заявляють у статті журналу National Science Review.

Результати деяких попередніх наукових робіт вже натякали на те, що антитіла проти SARS-CoV-2 в організмі після одужання ще не є гарантією захисту від повторного зараження. Вчені зі Столичного медичного університету в Пекіні провели власні дослідження, щоб це перевірити.

Дослідники простежили за 273 пацієнтами з підтвердженим діагнозом COVID-19. Через 19-57 днів у шістьох із цих пацієнтів виявили реінфекцію, підтверджену результатами ПЛР-обстеження. При цьому між двома епізодами хвороби ці люди мали негативний аналіз ПЛР. П’ятеро з шести пацієнтів вдруге інфікувалися вже іншим штамом, а не тим, що першого разу. Тобто можливість рецидиву першої інфекції відкидається.

Рівень антитіл у деяких із пацієнтів, що повторно захворіли на COVID-19, був таким, що на основі попередніх досліджень вважається достатнім для захисту. Автори сподіваються, що їхні результати врахують відповідні органи при вжитті заходів щодо забезпечення охорони здоров’я та контролю за COVID-19, а фармацевтичні компанії також при виготовленні вакцин.

Дослідження підтверджує більшу вразливість чоловіків до COVID-19

Результати дослідження американських вчених вказують, що чоловіки частіше інфікуються COVID-19, мають вищі шанси перенести інфекцію з ускладненнями та померти внаслідок коронавірусної інфекції. Про це йдеться у статті журналу PLOS ONE.

Ще у квітні минулого року з’явилися дослідження, які вказували, що чоловіки важче переносять COVID-19 та мають вищий ризик померти від інфекції, ніж жінки. У новій роботі вчені з Техаського медичного центру перевірили результати, проаналізувавши дані про близько 100 тисяч людей, які пройшли тестування на COVID-19.

Дослід показав, що чоловіки справді частіше отримували позитивні результати обстеження на SARS-CoV-2, а крім того мали вищий ризик потрапити до відділення інтенсивної терапії через ускладнення хвороби та померти внаслідок інфекції. Залежність від статі зберігалася навіть тоді, коли вчені зробили поправку на вік, расу, етнічність, сімейний стан, вид страхування, середній дохід, індекс маси тіла, куріння та 17 супутніх захворювань.

Однозначного пояснення спостереження наразі немає. Деякі вчені вважають, що річ у психології та поведінці — чоловіки більш схильні нехтувати профілактичними порадами. Інші ж дотримуються думки, що в основі відмінностей інфікування та протікання захворювання можуть лежати імунні процеси. А одне з недавніх досліджень виявило, що у легенях чоловіків є більше рецепторів АСЕ2, які використовуються коронавірусом для проникнення в клітини, тому вони можуть бути вразливішими до коронавірусної інфекції.

Доказів прямого зв’язку між вакцинацію та смертю літніх людей в Норвегії не виявлено

Норвезькі органи охорони здоров’я заявили, що не знайшли переконливих доказів зв’язку між смертю осіб похилого віку та вакцинацією від коронавірусної інфекції, повідомляє Bloomberg.

Світом поширилося занепокоєння безпечністю вакцин після того, як Норвегія повідомила про смерть 23 пристарілих людей віком понад 75 років протягом шести днів після імунізації їх вакцинами від компаній Pfizer та BioNTech. Однак органи охорони здоров’я Норвегії повідомили, що не знайшли прямого зв’язку між вакцинацією проти COVID-19 та смертю цих людей. Померлі мали слабке здоров’я та страждали від серйозних захворювань. Хоча побічні ефекти вакцинації можуть ускладнити наявні хвороби, норвезькі лікарі кажуть, що вакцинуючи літніх та хворих людей вони очікували високу смертність у цій популяції. Тривалість життя у норвезьких будинках пристарілих завжди порівняно невелика, і в середньому за тиждень в них помирає понад 300 людей.

Станом на 18 січня у Норвегії вакциновано 48 680 осіб, значну частину з яких складають люди, що проживають у будинках пристарілих. Більшість із цих них мають помірні побічні ефекти щеплення або не мають їх взагалі.


Читайте також