Когнітивні здібності воронів та приматів виявилися подібними

Німецькі дослідники виявили, що круки вже у віці чотирьох місяців мають рівень розвитку когнітивних здібностей, як у дорослих птахів. При цьому їх можна порівняти із рівнем навичок пізнання у людиноподібних приматів, пишуть науковці у журналі Scientific Reports.

plloyd / unsplash

plloyd / unsplash

Як виникли когнітивні здібності?

Виникнення та еволюція інтелекту є доволі спірним питанням серед науковців. Для його пояснення вчені часто проводять досліди на тваринах, особливо, приматах. Щоб оцінити їхні когнітивні здібності, розроблена спеціальна Батарея тестів на визначення пізнання в приматів (Primate Cognition Test Battery, PCTB). Завдяки їм вдалося дізнатися, що людські діти віком 2,5 роки та шимпанзе віком 10 років мають схожі когнітивні навички для дослідження фізичного світу, хоча люди мають кращі соціальні навички. Спільні вміння, ймовірно, походять ще від нашого спільного предка, що жив близько 6 мільйонів років тому. Водночас набагато менше уваги науковці приділяли вивченню інтелекту в інших тварин, зокрема птахів. Тому вчені з Інституту орнітології Макса Планка вирішили це змінити.

Кого вивчали науковці?

Дослідники звернули увагу на круків (Corvus corax), оскільки їх часто називають справжніми інтелектуалами серед птахів. Але щоб оцінити когнітивні здібності воронів, довелося адаптувати методику PCTB під птахів. Тоді вчені проводили на тваринах свої досліди за допомогою тестів на восьми вирощених в неволі круках кожні чотири місяці після їхнього вилуплення. Аналіз включав вивчення не лише розуміння птахами причинно-наслідкових зв’язків, просторових зв’язків, постійності об’єктів та використання інструментів, а й зосереджувався на соціальних навичках, комунікації та теорії розуму.

Отримані результати дослідники порівнювали з такими у шимпанзе (Pan troglodytes), орангутанів (Pongo pygmaeus) та папуг.

Як впоралися птахи з тестуванням?

З’ясувалося, що вже в чотиримісячному віці круки обох статей мають соціальні та інші когнітивні здібності на рівні дорослих особин, попри те, що їхній мозок все ще розвивається. І ці здібності, пишуть дослідники, можна порівняти з уміннями дорослих людиноподібних приматів, особливо, коли мова йде про визначення кількостей об’єктів та соціальні навички. Щоправда, вони дещо відставали у розвитку просторових здібностей та встановленні причинно-наслідкових зв’язків.

Науковці вважають, що ранній розвиток когнітивних здібностей пов’язаний із набуттям у віці кількох місяців дедалі більшої самостійності та меншою залежності від батьків. А високий рівень розвитку соціальних навичок виник як пристосування до мінливого середовища, у якому вагому роль у виживанні відіграє вміння кооперуватися зі своїми родичами.