Китайський апарат «Чан'е-5» повернувся на Землю з місячним ґрунтом

Апарат «Чан'е-5» зі зразками місячного реголіту успішно приземлився у Внутрішній Монголії, про що повідомляє Китайське державне космічне управління. Таким чином, Китай став третьою країною після США та СРСР, які здійснили місії з доставки на Землю зразків ґрунту Місяця. Апарат привезуть до Пекіна, де проби почнуть досліджувати.

China National Space Administration

China National Space Administration

Що сталося?

17 грудня модуль повернення «Чан'е-5» відділився від орбітального апарата на висоті близько 5000 кілометрів над рівнем моря Південної Атлантики. Він занурився у земну атмосферу зі швидкістю, близькою до другої космічної (близько 11,2 кілометри на секунду) на висоті 120 кілометрів над Землею, і здійснив перше аеродинамічне уповільнення. Спустившись на заздалегідь визначену висоту, модуль знову вийшов з атмосфери і повторив маневр. На висоті близько 10 кілометрів над землею відкрився парашут, щоб остаточно уповільнити апарат і підтримати його стабільне положення. У результаті «Чан'е-5» опустився на заплановану ділянку у Внутрішній Монголії.

Якою була місія апарата?

Ракета Long March 5 вивела «Чан'е-5» на орбіту 23 листопада 2020 року. Апарат складався з чотирьох модулів, що працювали парами та виконували окремі функції. Посадковий та підйомний модулі опустилися на поверхню Місяця 1 грудня поблизу гори Рюмкера. «Чан'е-5» зібрав тут 2 кілограми зразків ґрунту, після чого склав їх у підйомний модуль. Він злетів з поверхні Місяця та об’єднався з орбітальним модулем. Це стало першим випадком, коли два роботизовані космічні апарати здійснили повністю автоматизовану стиковку за межами орбіти Землі.

Місія є частиною китайської програми з дослідження Місяця, що почалася у 2007 році. Наступний апарат, «Чан'е-6», буде схожим на свого попередника. Він має висадитися на Південному полюсі Місяця та зібрати зразки породи і льоду.

Детальніше про майбутні та минулі місії цієї програми читайте у нашому матеріалі «Більше не Піднебесна. Що Китай робить на Місяці?»