Кишкові бактерії активували протизапальну функцію астроцитів

Американські вчені виявили новий підтип астроцитів, що має здатність боротися із запаленням в нервовій тканині. Протизапальна активність цих клітин, як з’ясувалося регулюється діяльністю кишкових бактерій. Про це йдеться у статті в журналі Nature.

Людські астроцити. Bruno Pascal / Wikimedia Commons

Людські астроцити. Bruno Pascal / Wikimedia Commons

Що за астроцити?

Астроцити є найчисленнішим типом клітин у центральній нервовій системі. Між тим, вони доволі погано вивчені, чимало їх функцій достеменно не розкриті. Довгий час вважалося, що вони в основному забезпечують надходження поживних речовин до нейронів. Але дослідження останніх років вказали також на роль астроцитів у розвитку нейродегенеративних станів та неврологічних хвороб через ініціювання запалення. Проте група дослідників з Жіночої лікарні Брігема показала, що астроцити можуть виступати й у ролі захисників мозку від запалення.

Як вони це з’ясували?

Дослідники кажуть, що дотепер не виявляли такої здатності астроцитів, оскільки їх зазвичай вивчали як одну групу клітин, натомість вони поділяються на окремі підгрупи. Застосувавши комбінацію методів дослідження генів та білків клітин у дослідах з живими мишами, вчені виокремили нову підгрупу астроцитів. Вони розташовуються поблизу мозкових оболон і експресують білки LAMP1 та TRAIL, які можуть індукувати загибель інших клітин, зокрема імунних клітин, які відповідальні за виникнення запалення.

Як астроцити допомагають уникнути запалення?

Виявляється, що за експресію білка TRAIL відповідає інтерферон гамма. Але найцікавіше, що це кишкові бактерії запускають експресію, власне, самого інтерферону гамма у клітинах, що циркулюють кровоносним руслом та можуть досягати мозкових оболон. Тут молекула вже взаємодіє з астроцитами та сприяє виробленню ними білка TRAIL, що допомагає знищувати прозапальні імунні клітини.

Автори наукової роботи сподіваються, що їхні результати сприятимуть розробленню нових ліків проти неврологічних захворювань. Можливо, впливаючи на кишковий мікробіом можна регулювати активність антизапальної функції астроцитів, розмірковують вчені.