Кішка відтворила рухи своєї власниці в експериментах

Fumi Higaki / Science

Fumi Higaki / Science

Угорські дослідники спостерігали за тим, як японська кішка Ебісу імітує рухи своєї хазяйки в контрольованих науковцями умовах. Ця кішка може є першою описаною з такими здібностями, які властиві лише деяким тваринам, зокрема приматам та собакам. Відкриття наштовхує на думку, що імітація поведінки розвинулася відносно раніше у процесі еволюції ссавців, ніж це вважалося. Дослідження описане у статті журналу Animal Cognition.

Як це дослідили?

Дослідники у Будапештському університеті Лоранда Етвеша використовують метод навчання “Роби як я” (Do as I do), який дотепер використовували для тренування собак. Він полягає в тому, що спочатку тварину вчать повторювати за дресувальником поведінку, яку вона вже знає, наприклад, перекочуватися, на команду “зроби це”. Коли тварина її вивчить, то у такий спосіб її можна навчити повторювати й інші дії, які вона ніколи раніше не робила.

11-річна кішка Ебісу належала японці, яка саме дресує собак за такою методикою. Вона помітила, що її улюблениця є добре мотивованою їжею, тож її можна легко тренувати за винагороду. Через деякий час тренера та її кішку навідали будапештські науковці, які саме хотіли вивчати здатність до імітації у різних видів тварин.

Що конкретно робила кішка?

Ебісу могла повторювати такі знайомі їй дії, як відкривання пластикових шухляд та кусання гумових ниток, але потім її просили повторити нові на очах дослідників. Тоді вона успішно змогла зсунути кришку пластикового контейнера та класти лапи на книгу. Згодом власниця доторкнулася до картонної коробки правою рукою та потерлася об неї лицем. Ці рухи тварина теж повторила. Факт того, що кішка використала свою лапу та морду у відповідь на дії людини рукою та лицем, свідчить, що тварина може зіставити тіло власниці з власною анатомією, кажуть вчені.

Загалом, під час шістнадцяти сеансів тренувань Ебісу точно повторювала рухи людини у 81 відсоткові випадків. На жаль, досліди з нею довелося припинити через погіршення її здоров’я та спричиненого цим зменшення зацікавленості у тренуваннях. Згодом внаслідок хвороби Ебісу померла.

Це унікальна кішка?

Автори пишуть, що імітація поведінки людини дотепер була властива лише дельфінам, папугам, деяким приматам, собакам та косаткам. Хоча це перший описаний випадок “мавпування” серед котів, вчені не вважають Ебісу генієм. Вони припускають, що інші коти теж можуть мати таку здібність. Це означає, що імітація може бути більш поширеною серед тварин і могла виникнути раніше, ніж тепер вважають.

Проте деякі вчені поставилися досить скептично висновків дослідження. На їхню думку, Ебісу не демонструвала якусь принципово нову для котів поведінку, щоб можна було говорити про повторювання за людиною. Так, торкання лапою коробки та тертя лицем об неї є типовими для котячих, тож тварина могла зробити це по своїй волі. Крім того, вона могла набути таких навичок внаслідок інтенсивних тренувань.