Кінський гній зменшив чутливість панд до холоду

Китайські вчені дослідили, чому панди схильні навмисно вимащуватися в конячих фекаліях. Сполуки, знайдені у випорожненнях, можуть зменшувати чутливість тварин до холоду, йдеться у статті журналу Proceedings of the National Academy of Sciences.

Чому фекалії приваблюють тварин?

Тварини є зовсім не такими гидливими, як люди. Для них цілком нормальним є, приміром, винюхування фекалій інших тварин. Ба більше, така поведінка дає їм змогу визначити стать, репродуктивний статус, конкурентоспроможність та здоров’я, коли випорожнення належать представникові свого виду. Фекалії ж інших видів тварин можуть попереджати про присутність поблизу хижаків. Але це не пояснює, чому деякі тварини мають підвищену тягу до фекалій інших видів із бажанням вимащуватися об них. Зокрема, це не робить зрозумілішим, чому диких панд часто заставали за валянням у випорожненнях коней, вимащуючи при цьому голову, шию та нерідко все тіло. Коні час від часу проходять через територію панд, але вони з ними не контактують безпосередньо. Дослідники з Китайської академії наук пишуть, що нарешті знайшли ймовірну причину дивної поведінки милих ведмедів.

Як вивчали схильність панд?

Вчені протягом десяти років стежили за ціньліньськими пандами (Ailuropoda melanoleuca qinlingensis), підвидом великих панд. Всього лише протягом 2016-2017 років вони зареєстрували за допомогою інфрачервоної камери та проаналізували 38 випадків валяння панд у конячих фекаліях. Виявляється, що для процедури тварини обирають лише свіжий кінський гній, якому менш ніж десять днів. У них містяться такі речовини як бета-каріофілен (BCP) та бета-каріофілен оксид (BCPO).

Коли ці речовини вчені додали до сіна панд в Пекінському зоопарку, то помітили, що тварини віддають перевагу саме йому, а не необробленому сіну. Іноді вони навіть натирали ним своє тіло цілком. Але що здивувало вчених більше, панди частіше демонстрували таку поведінку з конячим калом у холодну погоду, за температури від -5 до +15 ° C. Тому дослідники припустили, що сполуки, можливо, допомагають тваринам зберігати тепло.

То чому панди так дивно поводяться?

Китайське законодавство не дозволяє використовувати панд у дослідженнях, тому досліди провели на мишах. Вчені покрили лабораторних мишей розчином речовин BCP та BCPO та спостерігали за їхньою реакцією на холод. Справді, з’ясувалося, що це дає змогу тваринам стати менш чутливими до холоду. Вони набагато охочіше ходили по холодних поверхнях та не скупчувалися разом, щоб зігрітися, у порівнянні з тваринами, яких обробили сольовим розчином. Подальше вивчення на клітинах показало, що сполуки з конячого гною блокують у панд рецептори, відповідальні за відчуття холоду.

Тож, ймовірно, панди шукали та вимащувалися конячим гноєм, щоб краще адаптуватися до холодних зимових температур, ще тисячі років тому. А ще, зважаючи на наявність згаданих рецепторів у багатьох інших тварин, така поведінка може бути більш поширеною, ніж вважалося.