Кажанів застали за сюсюканням із дитинчатами

Німецькі дослідники під час спостереження за групою дволінійних мішкокрилів Saccopteryx bilineata виявили, що самки використовують для спілкування зі своїми дитинчатами звуки особливої частоти, які відмінні від тих, якими вони спілкуються з дорослими особинами. При цьому самі дитинчата видають звуки, схожі на ті, якими до них звертаються самці з їхньої колонії. Стаття вчених вийшла в журналі Frontiers in Ecology and Evolution.

Дволінійні мішкокрили (Saccopteryx bilineata) - це кажани, які в природі поширені в Центральній та Південній Америці. Їхньою особливістю є складна вокалізація, яку вони використовують для спілкування, наприклад, залицяння. Одна з теорій говорить про те, що саме вибагливість самок стала рушійною силою розвитку складної вокалізації.

Цікаво, що ці кажани не мають вродженого вміння вокалізувати, а навчаються цьому. Протягом перших трьох місяців після народження дитинчата “лепетують”, як це відбувається і з людськими новонародженими. І, як і в людей, дорослі відіграють важливу роль у розвитку їхніх комунікативних навичок, як показало дослідження вчених із Вільного університету Берліна.

Ну як не посюсюкати?

Дворічне спостереження за мішкокрилами в заповідниках Коста-Рики показало, що одні й ті ж самки спілкуються з іншими особинами по різному, в залежності від віку. Наприклад, вони звертаються до дитинчат звуками зі значно нижчою частотою, ніж при комунікації із дорослими особинами. Дослід виявив, що самці теж спілкуються зі своїми маленькими нащадками: вони відповідали коротким вокалізаціям дитинчат у тій манері, яка властива для їхньої колонії. Врешті, у малих кажанів акустичні характеристики були схожими саме на ті, що видають самці, а не самки.

Різні ролі - спільна мета

Сюсюкання з дітьми в людей є ефективним для їхнього навчання, оскільки новонароджені легше сприймають мову з високими тонами. На думку дослідників, орієнтована на дитинчат вокалізація самок кажанів схожим чином діє і на їхніх дитинчат. Однак їхнє спілкування, мабуть, є навіть складнішим, ніж у людей. Якщо самки лише змінюють свою вокалізацію, коли звертаються до малят, то самці, вважають вчені, навчають дитинчат її видавати.

Таку поведінку серед рукокрилих вчені виявили вперше.