Каракатиці утворили групи й спростували свою асоціальність

Британські дослідники показали схильність звичайних каракатиць (Sepia officinalis), які довгий час вважалися асоціальними тваринами, формувати групи з соціальною метою. Вони описали десять відеозаписів із цими головоногими, де помітно, як молоді каракатиці утворюють лінійні та сферичні фігури із 5-30 особин. Автори статті, опублікованої в журналі Ethology, вважають, що подібна поведінка каракатиць пов'язана з перевагами під час їхньої осінньої міграції, подібними до таких в інших тварин у зграях.

Diliff / Wikimedia Commons

Diliff / Wikimedia Commons

Чому саме каракатиць обрали для вивчення?

У тваринному світі не рідкість, коли особини збираються в групи. Такий устрій має ряд переваг, як-от вищі шанси знайти поживу чи пару для розмноження, врятуватися від хижаків та перейняти цінні знання через соціальне навчання. Всупереч цьому, не всі тварини обрали подібне життя. Зокрема, серед головоногих збирання у великі зграї добре відоме переважно лише серед кальмарів, які іноді групуються по кілька тисяч особин. Та це не означає, що всі інші головоногі асоціальні. Довгий час восьминогів також вважали відлюдниками, які уникають перебування поруч одне з одним. Однак спостереження останніх років показали, що принаймні деякі з цих молюсків можуть формувати групи по 10-15 особин, перебуваючи одне від одного на відстані кількох сантиметрів. Але пара дослідників із Кембридзького університету та проєкту цивільної науки The Cephalopod, присвяченого головоногим, зацікавилися соціальним життям каракатиць (Sepiidae). Їх також вважають не надто соціальними, всупереч тому, що протягом десятиліть їх утримують в неволі групами та спостерігають за формуванням серед них ієрархії. Тож у новій роботі автори вирішили дослідити, якою є соціальна структура каракатиць у природі.

Як спостерігали за соціальним життям каракатиць?

Після того, як з'явилися поодинокі спостереження випадків групування каракатиць, науковці зацікавилися, наскільки поширеним є це явище. Щоб відповісти на запитання, автори проаналізували дані проєкту The Cephalopod, які містять відеозаписи підводного життя, зроблені дайверами з усього світу.

Зрештою вдалося виявити десять відеозаписів, на яких чітко помітно групування звичайних каракатиць (Sepia officinalis). Переважно групи складалися із 5-10 особин, але одного разу їх зібралося понад 30, йдеться у статті. Усі спостереження були зроблені в межах Ла-Маншу між 2013 та 2020 роками протягом серпня-вересня, коли молоді каракатиці починають мігрувати з мілководдя на глибину.

Скриншоти відеоспостережень: а) сферична формація із 5 каракатиць, b) лінійна формація із 6 каракатиць, 5 із яких повернуті до камери, одна — в протилежний бік, c) група із 5 каракатиць, повернутих в один бік, що рухаються помірно синхронно, d) лінійне утворення каракатиць, із яких четверо дивляться в камеру, двоє — у бік від камери, а ще одна — в протилежний напрямок. Christian Drerup, Gavan M. Cooke / Ethology, 2021

Скриншоти відеоспостережень: а) сферична формація із 5 каракатиць, b) лінійна формація із 6 каракатиць, 5 із яких повернуті до камери, одна — в протилежний бік, c) група із 5 каракатиць, повернутих в один бік, що рухаються помірно синхронно, d) лінійне утворення каракатиць, із яких четверо дивляться в камеру, двоє — у бік від камери, а ще одна — в протилежний напрямок. Christian Drerup, Gavan M. Cooke / Ethology, 2021

Які групи утворюють каракатиці?

Головоногі продемонстрували тенденцію до формування різних фігур, особливо вишиковування в пряму лінію. При цьому більшість каракатиць дивилися в один бік, але одна з них — в протилежний. Науковці припускають, що таким чином одна особина виконує роль вартового, поки інші сплять. Між тим, в інших випадках каракатиці формували сферичну структуру, за якої більшість або навіть усі особини дивилися назовні. Подібну поведінку раніше вже помічали за іншими каракатицями — Sepia latimanus та Sepioteuthis sp.

Ймовірно, каракатиці формують зграйки з тією ж метою, що й риби та кальмари. Позаяк усі спостережувані особини на відео були ще не зрілими головоногими, які ймовірно, мігрували в глибші води на зимівлю, то групування може забезпечувати їм кращу виживаність у цей час. Хоча із цього дослідження залишається незрозумілим, на який час утворюються угруповання. Іншим поясненням групування є те, що воно сприяє кращій навігації тварин, об'єднавши свої зусилля. Не виключено також, що збираючись разом каракатиці переймають одне від одного певний досвід, однак побудова цього дослідження не дає змоги встановити, чи сприяє формування груп соціальному навчанню цих молюсків.