Медичний канабіс зменшив частоту епілептичних нападів у дітей

Британські науковці описали серію клінічних випадків, у яких дітей лікували цільнорослинними препаратами канабісу проти епілепсії. Після такої терапії у пацієнтів суттєво зменшилася частота нападів епілепсії та кількість призначених протиепілептичних препаратів, йдеться у статті журналу BMJ Pediatrics Open. Автори вважають результати свідчення доцільності призначення та подальшого вивчення механізму дії цільнорослинних препаратів канабісу в педіатричній практиці лікування епілепсії у пацієнтів, які не реагують на типові протиепілептичні засоби та препарати на основі ізолятів канабісу.

jcomp / Freepik

jcomp / Freepik

Навіщо дітям взагалі канабіс?

Епілепсію, зокрема у дітей, буває важко лікувати традиційними фармацевтичними препаратами, чия дія спрямована на усунення судом. Тому питання розроблення нових лікарських підходів залишається актуальним. Одним із засобів, що показав свій потенціал, є медичний канабіс. Ще в середині ХІХ століття лікарі помітили, що настоянка цієї рослини має протисудомний вплив у дітей. Відтоді накопичилося багато історій та досліджень про успішне лікування епілепсії препаратами канабісу у дітей, які не чутливі до медикаментів, що їх призначають лікарі. Переважно мова йде про використання очищеного канабідіолу (однієї з основних діючих речовин канабісу, яка не має психоактивної дії), ізольованого з екстрактів та олій, або синтетичного канабідіолу. Між тим, є дослідження, які вказують на вищу ефективність препаратів, що містять комбінацію канабідіолу з тетрагідроканабінолом (основною психоактивною речовиною канабісу), наприклад, екстрактів із цілих рослин.

Група науковців із британського незалежного наукового комітету з вивчення наркотиків DrugScience помітила, що попри надання дозволу на призначення медичного канабісу у Великій Британії ще 2018 року, британські лікарі не виписують його дітям з важкою епілепсією. Однією з найвагоміших причин цьому називають сумніви лікарів щодо ефективності медичного канабісу через невелику кількість досліджень використання засобів із вмістом тетрагідроканабінолу в педіатричній практиці. Щоб привернути увагу до питання, вчені провели обсерваційне дослідження та описали серію клінічних випадків, у яких дітей лікували від епілепсії медичним канабісом.

Як приймали діти канабіс?

Дослідження стосується 10 учасників з епілепсією, віком від одного до тринадцяти років. Науковці проаналізували медичну інформацію дітей, включно з віком, супутніми захворюваннями, частотою епілептичних нападів та препаратами, зокрема на основі канабісу, що пацієнти їх приймали. Так вони прагнули зрозуміти доцільність використання рослинних ліків із канабісу.

Усі діти мали епілепсію, яка важко піддавалася контролю традиційними протиепілептичними препаратами. У середньому кожен із них лікувався сімома протисудомними медикаментами, перш ніж їхні батьки або опікуни вирішили спробувати ліки на основі канабісу. Лікування канабісом відбувалося за призначенням лікаря препаратами на основі цільнорослинних олій. Вміст канабідіолу в них складав від 1 до 20 відсотків, тоді як тетрагідроканабінолу — переважно менш як 1 відсоток (в одному з препаратів 14 відсотків). Середня добова доза канабідіолу складала 172 міліграми, тоді як тетрагідроканабінолу — 5 міліграмів.

Що стало з дітьми після такого лікування?

Після початку лікування препаратами на основі канабісу середня кількість протиепілептичних препаратів, які застосовували пацієнти, зменшилася із семи до одного. Водночас семеро пацієнтів взагалі змогли відмовитися від традиційних протисудомних ліків. Що стосується важкості хвороби, то в усіх пацієнтів відмітили зменшення частоти епілептичних нападів після переходу на ліки на основі канабісу — у середньому на 86 відсотків.

Частота епілептичних нападів на місяць до початку приймання препаратів канабісу (світло-синій) та після (темно-синій) у десяти пацієнтів. Rayyan Zafar eta al. / BMJ Pediatrics Open, 2021

Частота епілептичних нападів на місяць до початку приймання препаратів канабісу (світло-синій) та після (темно-синій) у десяти пацієнтів. Rayyan Zafar eta al. / BMJ Pediatrics Open, 2021

Батьки та опікуни повідомили, що з початком лікування препаратами з екстрактом канабісу у дітей покращилося здоров'я та самопочуття. Зокрема, це стосується сну, харчування, поведінки та когнітивних здібностей, що вчені пояснюють зменшенням частоти нападів та використання інших медикаментів, які можуть мати значні побічні дії. При цьому препарат добре сприймався організмом пацієнтів, із рідкісними й незначними побічними ефектами, як-от втомою.

Дослідники вважають, що покращення стану дітей після застосування канабісу та його хороша переносимість є достатніми, щоб призначати його пацієнтам із резистетністю до інших препаратів та провести подальші дослідження такої терапії. Додаткові вивчення, особливо рандомізовані плацебо-контрольовані дослідження, необхідні й через те, що описана робота вчених бере за основу ретроспективний збір даних, тобто аналіз базується на повідомленнях батьків та опікунів щодо зміни стану дітей після переходу до терапії канабісом, що не виключає упередженості та хибних висновків.