«Блакитні камені» Стоунхенджа можуть походити з кам’яного кола в Уельсі

Дослідники проаналізували Ваун Маун (Waun Mawn), місце розібраного кам’яного кола на заході Уельса. Датування показало, що коло було створене за 3000 років до нашої ери. Вчені вважають, що принаймні частина валунів цієї пам’ятки пішла на будівництво Стоунхенджа. Відповідна стаття надрукована у журналі Antiquity.

Skynews

Skynews

Що відомо про зведення Стоунхенджа?

Найдавніша згадка про походження Стоунхенджа зустрічається у псевдоісторичній «Історії королів Великобританії», датованій 1136 роком нашої ери. Її автор Джеффрі Монмутський описує, як кромлех був побудований із використанням мегалітів з кам’яного кола Танцюючих Велетнів з Ірландії. Його начебто розібрав Мерлін, а камені переправили силою в п’ятнадцяти тисяч людей, що перемогли ірландців. Згідно з легендою, Стоунхендж був побудований на згадку про смерть бритів, які були вбиті саксами під час мирних переговорів в Еймсбері. Мерлін бажав отримати це каміння через його магічні та цілющі властивості. Ця 900-річна легенда є вигадкою, адже сакси прибули в ці землі лише за 700 років до Джеффрі Монмутського, і жоден камінь Стоунхенджа не походить з Ірландії. Проте той факт, що найменші, магматичні «блакитні камені» монумента походять із Уельса призвів до припущення, що ця псевдоісторія частково може бути правдою. Більше того, на той час, коли Джеффрі створював свою працю, регіон південно-західного Уельса вважався ірландською територією.

Що виявили дослідники?

Дослідники висували гіпотезу, що «блакитні камені» монумента слугують маркером ідентичності з предками та походять з кам’яного кола. Вони були встановлені під час першого етапу будівництва пам'ятки, починаючи з 3080–2950 років до нашої ери. Таким чином, гіпотетичне демонтоване кам'яне коло з Уельса, що датується цим періодом або раніше, може слугувати джерелом цих каменів. Саме тому вчені звернули увагу на археологічну пам’ятку Ваун Маун — розібране кам’яне коло.

Розкопки на Ваун Маун. A. Stanford / Antiquity

Розкопки на Ваун Маун. A. Stanford / Antiquity

Шість отворів та чотири вцілілих стоячих камені становили частину кола з 30–50 каменів. Датування показало, що коло було зведено приблизно за 3600-3000 років до нашої ери. Кромлех був орієнтований на схід Сонця у літнє сонцестояння, як і Стоунхендж. Крім того, його діаметр складає 110 метрів, як і у рва навколо Стоунхенджа. Усе це дозволило припустити, що принаймні частина кам’яного кола Ваун Маун пішла на будівництво Стоунхенджа. Це могли зробити добровільно люди, що мігнували із західного Уельса, а не загарбники, як у легенді. Вони принесли із собою ці камені як фізичний прояв зв’язку з предками, щоб відтворити монумент у подібній формі на рівнині Солсбері, яка вже давно слугувала місцем урочистих зборів.