Каланів назвали ключовими хижаками для збереження рифів Алеутських островів

Міжнародна група дослідників у своїй новій науковій праці закликала відновити популяції каланів на Алеутських островах, щоб зберегти морську екосистему. Вчені вважають, що зростання кількості морських видр допоможе боротися із морськими їжаками, які внаслідок змін клімату масово руйнують украй важливі місцеві червоні водорості. Стаття науковців вийшла в журналі Science.

Яка роль лісу водоростей?

Так, як дерева на суші підтримують життя екосистем, так ліс водоростей відіграє ключову роль в океанічних екосистемах. Прибережні води субарктичних Алеутських островів критично залежать від червоних водоростей, які там зростають. Вони залишають після себе кальцифікований скелет, який згодом утворює вапняковий риф. Він, зі свого боку, захищає океанічні екосистеми від окислення. Але червоним водоростям, а відповідно й рифам, катастрофічно загрожує морський їжак, який їх поїдає та спричиняє біоерозію. У новому дослідженні міжнародна команда вчених, описала причини та можливе розв’язання проблеми.

Чому морські їжаки стали загрозою?

Головним чинником, який призвів до надмірного розмноження морських їжаків вчені називають зниження чисельності їхніх природних ворогів каланів (їх ще називають морськими видрами) внаслідок діяльності людини.

Дослідження вчених показало, що морські їжаки за один раз можуть відгризати основу водорості, яка зростала сім років. За період між 2014 та 2017 роками шість Алеутських островів втратили в середньому 24 відсотки рифу, утвореного водоростями. А в деяких місцевостях аж 64 відсотки.

Проблема загострюється ще й зміною клімату: сучасні умови кислотності та температури морської води збільшили випасання морськими їжаками водоростей на 35-60 відсотків.

Що робити?

Автори статті називають каланів ключовими хижаками, тому що вони відіграють значну роль у своїй екосистемі. Ці тварини можуть легко розкушувати колючих морських їжаків та знизити їхню чисельність. Якщо каланів, звісно, буде достатньо.

Головними причинами скорочення кількості важливих морських видр є потрапляння їх у рибальські снасті, зіткнення з човнами та отруєння вод небезпечними речовинами, наприклад, нафтою. Всі вони спричинені людиною, і саме людина має виправити свої помилки. Науковці кажуть, що потрібно припинити діяльність, яка загрожує популяціям каланів.

Хоча калани не можуть врятувати екосистему від змін клімату, але відновлення їхньої чисельності може сповільнити темпи погіршення екологічної ситуації. Це дало би нам час для спільних дій щодо зменшення викидів вуглецю, перш ніж водорості, які є фундаментальними утворювачами рифів, будуть втрачені, розмірковують науковці.