Інженери створили прототип пристрою для вимірювання рівня кортизолу в поті

Швейцарські інженери створили прототип пристрою, який може вимірювати концентрацію кортизолу в поті цілодобово у реальному часі. Технологія дає змогу об’єктивно оцінити рівні стресу та допомогти діагностувати захворювання, пов’язані зі стресом. Опис винаходу опублікований у журналі Communications Materials.

Anna Shvets / Pexels

Anna Shvets / Pexels

Що в цьому такого?

Хоча короткотривалий незначний стрес може бути корисним для організму, велика кількість наукових досліджень підтверджує негативний вплив на здоров’я хронічного стресу. Однією з головних причин існування такого зв’язку між стресом та здоров’ям називають порушення вироблення кортизолу, гормону стресу, який має вплив на імунні функції, метаболізм, серцево-судинну систему тощо. З огляду на це було б корисним мати можливість вимірювати рівні та тривалість стресу, але наявні методи дозволяють оцінювати його лише суб’єктивно. Науковці з Федеральної політехнічної школи Лозанни зайнялися пошуком методів об’єктивного вимірювання стресу.

Як це можна зробити?

Зазвичай рівень кортизолу вимірюють за допомогою аналізу крові, але цей метод явно не підходить для тривалого моніторингу. Між тим, гормон можна виявити і в таких біологічних рідинах як слина, сеча або піт. Швейцарські вчені зосередилися на останньому.

Інженери створили чутливі пластирі із транзистором та графеновим електродом, що може захоплювати кортизол завдяки фрагментам одноланцюгової ДНК чи РНК. Таким чином, кажуть розробники, можна відстежувати зміну концентрації кортизолу в поті протягом дня.

Яке практичне застосування винаходу?

У нормі рівні кортизолу коливаються відповідно до добових ритмів організму. Так, між шостою та восьмою годиною ранку його концентрація сягає піку, але потім поступово знижується аж до вечора. Однак у людей, що страждають від пов’язаних зі стресом захворювань, цей ритм порушений. Їхній організм може загалом виробляти забагато або, навпаки, замало кортизолу. Лікарі можуть краще діагностувати й лікувати, а вчені вивчати патологічні стани, викликані стресом, якщо можуть безперервно стежити за коливаннями кортизолу протягом дня.

Далі автори планують протестувати свій винахід у вигляді носимого пристрою на пацієнтах лікарні, які страждають від таких станів як синдром Кушинга, хвороба Аддісона чи ожиріння. Їхню технологію, припускають автори, можна буде навіть вбудувати у смартгодинники.