Індійський апарат AstroSat дослідив галактику із незвичайною структурою

За допомогою першої індійської космічної обсерваторії AstroSat дослідники проаналізували галактику NGC 1316 у сузір’ї Пічь, про що вони пишуть у препринті на сайті arXiv.org. Це дозволило оцінити темпи зореутворення, визначити джерела ультрафіолетового випромінювання та встановити, що NGC 1316 накопичила велику кількість газу під час злиттів.

У чому особливість галактики NGC 1316?

NGC 1316, або Піч A — лінзоподібна гігантська радіогалактика, яка знаходиться на відстані 25 мегапарсек (81,5 мільйона світлових років) у сузір’ї Піч. Вона містить численні припливні хвости, оболонки, незвичайні пилові плями. Усі ці деталі вбудовані в значно більшу за розмірами зовнішню оболонку зірок, а вздовж її оптичної малої осі знаходиться помітна пилова смуга. Крім того, NGC 1316 також містить ниткоподібні, схожі на туманності структури, складки, дуги та кілька складних ниткоподібних петель інших фаз міжзоряного середовища. Деякі з цих деталей були відірвані від їхніх первісних місць розташування та через складні гравітаційні ефекти потрапили в міжгалактичний простір. Усі ці ознаки вказують на бурхливе минуле NGC 1316, у якому вона переживала злиття з іншими галактиками. Найбільші з них трапились від 1 до 3 мільярдів року тому, а потім NGC 1316 продовжила нарощувати матеріал за рахунок менших супутникових галактик. Епізоди злиття підживлюють центральну надмасивну чорну діру і перетворити її на потужне радіоджерело, активне ядро ​​галактики. Тому NGC 1316 є одним із кандидатів для вивчення формування зірок і взаємодії між активним ядром галактики і міжзоряним середовищем.

Галактика NGC 1316. NASA, ESA, The Hubble Heritage Team / Wikimedia Commons

Галактика NGC 1316. NASA, ESA, The Hubble Heritage Team / Wikimedia Commons

Що нового дізналися вчені?

Дослідники вивчили NGC 1316 за допомогою першої індійської космічної обсерваторії AstroSat. Спостереження підтвердили існування особливих деталей в центральній області галактики. Приховані структури, такі як обідок, згустки та їхня сильна просторова відповідність із зображеннями на інших довжинах хвиль вказують на те, що походження газу та пилу в цій галактиці пов'язане з минулими злиттями.

Дослідження показало, що джерела ультрафіолетового випромінювання у Fornax A витісняються джетами, що походять від спалаху активного галактичного ядра. Це, на думку команди, підтверджує, що викид, створений активним ядром, сприяє припиненню зореутворення в галактиці. За оцінками, у галактиці формується від 0,15 до 0,36 сонячних мас зірок на рік.

На верхній панелі вказаний надлишок викиди з центрального регіону галактики, середня панель представляє зірки, нижня показує розподіл гарячого газу. Nilkanth D. Vagshette et al.

На верхній панелі вказаний надлишок викиди з центрального регіону галактики, середня панель представляє зірки, нижня показує розподіл гарячого газу. Nilkanth D. Vagshette et al.