Імплантат з біокераміки допоміг відновити кісткову тканину черепа

Tidskriften / PNAS

Tidskriften / PNAS

Шведські дослідники створили черепний імплантат з біокераміки BioCer, що допоможе відновити кістку в місцях ураження черепу. Його особливість у тому, що він біодеградує, тож із часом природно замінюється власною кістковою тканиною черепа пацієнта. Дослідження опублікували у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Для чого відновлювати череп?

Потреба відновити черепну кістку може статися через низку різних причин і не є рідкісною. Цю процедуру часто проводять після нещасний випадків, лікування пухлин голови, тромбів чи інсульту. У таких випадках здебільшого проводять трансплантацію кістки з інших частин тіла або ж використовують пластикові чи металічні імплантати, щоб закрити прогалину в черепній коробці. Перший випадок супроводжує ризик виникнення ускладнень як у частині тіла, звідки взяли кістковий матеріал, так і в місці перенесення. Натомість пластикові та металеві імплантати відрізняються від кістки, тому можуть збільшувати ризик виникнення інфекцій. Ось чому шведські дослідники зайнялися пошуком нових рішень відновлення черепної кістки. І, схоже, вони його знайшли.

Що винайшли дослідники?

Вони створили унікальний імплантат BioCer, який можна надрукувати на 3D-принтері. Він складається із біосумісного керамічного матеріалу, що головно складається з мінералу монетиту, і встановлений у титанову рамку, яка формою підходить під отвір у черепі, що його потрібно закрити.

Чим це краще за інші варіанти?

Після імплантації клітини із кістки навколо імплантату починають мігрувати всередину біокераміки. Вони продовжують ділитися всередині штучного матеріалу, поки той поступово біодеградує. А з часом біокераміку замінює справжня черепна кістка пацієнта. Власне, титановий каркас залишається, але розробники запевняють, що він не сильно впливає на регенерацію кістки.

Технологія вже продемонструвала своє право на використання для лікування великих дефектів черепу в дослідах на вівцях та одній людині. У останньому випадку через 21 місяць після імплантації кісткова тканина у місці ураження мала схожий вигляд, як і звичайна кістка черепа, зазначають науковці.