Хутро качкодзьобів засвітилося під впливом ультрафіолету

Американські вчені повідомили, що вперше виявили біофлуоресценцію в однопрохідних ссавців - качкодзьобів. До такого висновку вони прийшли, коли посвітили променями ультрафіолетової лампи на тушки трьох качкодзьобів, внаслідок чого їхнє хутро засвітилося зелено-блакитним кольором. Відповідне дослідження науковців оприлюднили у статті журналу Mammalia.

Флуоресценція в природі

Біофлуоресценція, коли живий організм поглинає короткохвильове світло, а випускає світло з довшими хвилями, не є чимось незвичним у природі. Така здібність добре вивчена, наприклад, у медуз. Але науковці реєстрували біофлуоресценцію і в багатьох рослин, грибів, комах, плазунів та амфібій. Серед ссавців це явище не сильно поширене, вченим відомо лише про кілька таких тварин. Першого ссавця, який світиться в ультрафіолетовому світлі, описали у 1983 році. Ним виявилися єдині сумчасті тварини Північної Америки - опосуми. Другими стали сусіди опосумів - білки літяги, які належать до плацентарних ссавців. А нещодавно американські вчені повідомили, що знайшли третього ссавця, чиє хутро світиться під впливом ультрафіолету.

Як виявили світіння незвичного ссавця?

Науковці звернули увагу, що біофлуоресценція австралійських тварин є доволі маловивченою. Утім, зважаючи на особливу фауну Австралії, виявлення у них світіння може вказувати на більш раннє виникнення цієї риси, ніж вважалося. Вчені почали дослідження із двох музейних тушок качкодзьобів (Ornithorhynchus anatinus).

З'ясувалося, що хутро цих тварин може поглинати короткі ультрафіолетові хвилі, а натомість випромінювати видиме зелене та блакитне світло. Вони перевірили це на качкодзьобі з іншого музею, але отримали такий самий результат. Таким чином автори вперше підтвердили біофлуоресценцію в однопрохідних ссавців.

Для чого світяться качкодзьоби?

Поки що науковці не мають однозначної відповіді на це запитання. Деякі тварини використовують світіння для комунікації, зокрема, під час сезону розмноження. Однак у качкодзьобів однаково флуоресціюють як самки, так і самці, тож це не ознакою статевого диморфізму. А крім того, вони зазвичай плавають із закритими очима, тож навряд це допомагає їхньому спілкуванню.

Дослідники припускають, що за допомогою флуоресценції ці тварини можуть маскуватися від хижаків, які чутливі до ультрафіолету, поглинаючи таке випромінювання, а не відбиваючи його.