Харчову добавку Е171 виключили зі списку безпечних

Європейське агентство з безпеки харчових продуктів більше не розглядає харчову добавку Е171 як безпечну. До такого рішення прийшли експерти агенції після аналізу досліджень, присвячених безпечності харчової добавки. Результати вказують на потенційний генотоксичний ефект сполуки, але наразі її механізм дії невідомий. Про це написали дослідники у статті журналу EFSA Journal.

robertohunger / Depositphotos

robertohunger / Depositphotos

Що це за добавка?

Харчова добавка Е171 — це діоксид титану (TiO₂), білий пігмент у вигляді кристалічного порошку. Його широко застосовують для вибілювання харчових продуктів, наприклад, жувальних гумок, сухого молока, крабових паличок та інших. Добавка дозволена у багатьох країнах, зокрема в Україні та Європейському союзі. 2016 року Європейське агентство з безпеки харчової продукції (EFSA) проводило переоцінювання безпеки харчової добавки Е171. Тоді експерти дійшли висновку, що немає переконливих свідчень на користь канцерогенного або генотоксичного ефекту діоксиду титану, але необхідно провести більше досліджень. Час від часу у наукових журналах вчені публікували результати, які вказували на можливу небезпеку для здоров'я людини від Е171, особливо коли той потрапляє в організм у вигляді наночастинок, розміром менш як 100 нанометрів. Зараз EFSA вирішило провести нове переоцінювання, під час якого дослідники проаналізували тисячі доступних досліджень впливу на здоров'я наночастинок, опублікованих за п'ять років.

То що з безпекою добавки?

Загальна токсичність діоксиду титану не була підтверджена науковцями EFSA, так само як не було достатньої кількості якісних досліджень для оцінювання канцерогенності сполуки. Проте вчені не змогли виключити, що Е171 володіє генотоксичною дією — здатністю пошкоджувати ДНК, що може призвести до мутацій та, як наслідок, онкологічних захворювань. У статті зазначається, що наночастинки TiO₂, які можуть складати до 50 відсотків добавки, мають потенціал до спричинення розривів ДНК та хромосомних пошкоджень, але не до мутацій генів. Однак чіткої кореляції між фізико-хімічними властивостями діоксиду титану та результатами аналізів генотоксичності виявити не вдалося. Таким чином залишаються невідомими механізми, які могли б лежати в основі потенційної шкоди здоров'ю через пошкодження ДНК.

Отже, EFSA вирішило перестрахуватися та виключити Е171 зі списку безпечних харчових добавок. Це означає, що для діоксиду титану неможливо встановити безпечну норму добового споживання.

Разом із тим, результати EFSA не призвели до негайної заборони Е171. Це рішення приймається Європейською комісією, яке може дослухатися до рекомендацій EFSA про заборону.