Гуманоїдний робот з реалістичним поглядом Ameca здивувався своїм рукам

Британська компанія Engineered Arts представила гуманоїдного робота на ім'я Ameca з доволі реалістичним обличчям. На відео розробників Ameca демонструє емоції так, ніби вона щойно прокинулася і, як нам здалося, не надто цьому радіє. Втім, з реалістичного у неї поки лише руки, які Ameca сильно здивували, і голова. А ходити робот поки не вміє. Свою посмішку Ameca має продемонструвати на виставці CES 2022 у січні.

Engineered Arts

Engineered Arts

Які враження в Ameca від світу?

У відео, де нам продемонстрували мімічні вміння та емоційність Ameca, вона спершу повільно відкриває очі, «прокидаючись» і окидає нас поглядом із сумішшю розгубленості та, будемо чесними, розчарування. Принаймні її зморщені брови одразу після враженого виразу обличчя щойно вона побачила світ, розплющивши очі, натякають на це. Затим Ameca помічає свої власні руки і знову дивується. Вона уважно їх розглядає і, втім, не виражає захоплення — залишає обличчя у тому ж виразі з нотками розчарування. А далі вона підносить руку вже перед собою і знову дивується, нарешті змінивши кислу міну. Здається, вона видала щось схоже на посмішку.

Однак, можна помітити, як вона дещо кривить куточком рота — здається, долоня їй все ж не сподобалася. Нове здивування не змусило на себе чекати — Ameca, вочевидь, побачила оператора. Вона підвела брови у здивуванні та навіть розвела руками і відкрила рота. Втім, не розраховуйте, здивування знову замінило не надто вдоволене (і нам знову здається, що розчароване) обличчя. Вона навіть опускає очі додолу і відводить їх так ніби вона не вперше бачить цього оператора, хоча воліла б не бачити зовсім. Згодом Ameca змінює розчарування на радість і простягає операторові руку, посміхаючись. Хоча посмішка виглядає доволі вимушено і не дає розвіяти враження, що людина за кадром роботу все ж не до вподоби (або взагалі всі люди, хто знає — на початку відео в інженера за столом Ameca також не викликала захвату).

Engineered Arts

А самих інженерів Ameca не відлякує?

Ameca володіє лише реалістичною головою з обличчям і це не дивно. Погляд є ключовим соціальним сигналом, який допомагає нам формувати враження про тих, з ким нам доводиться взаємодіяти. Дослідження показують, що вам може здатися, що ви схожі зі співбесідником, якщо він багато дивиться вам у вічі, і за поглядом люди здатні охарактеризувати людину як розумну, щиру або, навпаки, злу і таку, що не заслуговує на довіру. І враховуючи важливість погляду для соціальних взаємодій, Ameca також намагалися ним наділити, адже за словами розробників, у майбутньому вона має працювати у розважальній індустрії.

Власне Engineered Arts, які подарували нам її, є виробником розважальних людиноподібних роботів для роботи у тематичних парках і розважальних закладах. Вони вважають, що людиноподібний штучний інтелект потребує людиноподібного штучного тіла. І плавні, реалістичні (навіть занадто) рухи та мімічні можливості обличчя Ameca ідеально підходять для створення платформи для взаємодії між людьми роботами.

Вона є модульним роботом, і всі модулі можуть працювати незалежно, так що у вас може бути тільки голова або навіть лише рука. Тим більше, що поки що Ameca не ходить. Однак оскільки Ameca – це модульний робот, у майбутньому інженери мають можливість створити повноцінного крокуючого гуманоїда.

Якщо Ameca вас недостатньо лякає, варто уточнити, що її створили на основі ще однієї надреалістичної розробки Engineered Arts — штучної людської голови на ім'я Mesmer. Компанія заявляє, що використала 3D-моделі облич реальних людей, щоб подарувати йому точну структуру кісток, текстуру шкіри та реалістичні вирази обличчя. Тож Mesmer ще переконливіше позіхає і навіть підморгує. Хоча на нашу думку, кліпання очима і відраза Ameca вдаються набагато краще.

Engineered Arts

Втім, поки у топі моторошних поглядів друзів наших роботизованих у nauka.ua залишається робот від Disney — його звичка дивитися не на людину, а через неї, поки лякає найбільше. Також не гірше за Ameca відразу демонструє американська роботизована голова на ім'я Єва. І на відміну від Ameca, вона робить це, повторюючи за людиною, а не тому що їй дійсно щось не сподобалося в операторові.


Фото в анонсі: Engineered Arts