Гуманоїдний робот Reachy навчився повторювати за людьми у VR

Замість попереднього програмування дій, робота на ім’я Reachy від французького стартапу Pollen Robotics, навчили повторювати дії за людьми, які вони роблять у віртуальній реальності. Гарнітура та контролери VR дають змогу управляти роботом напряму і бачити дії з його точки зору. З ним можна, наприклад, складати кубики або з його допомогою дистанційно налити комусь води. Reachy представили на конференції CES 2021, а презентація робота доступна на YouTube-каналі розробників.

Pollen Robotics / YouTube

Pollen Robotics / YouTube

Хто такий Reachy?

Вперше робота представили на конференції CES 2020. Це інтерактивний гуманоїдний робот з відкритим вихідним кодом, якого можна запрограмувати працювати, наприклад, у сфері послуг. У два різнорозмірних ока Reachy вмонтовані камери, з якими він може визначати об’єкти, запам’ятовувати людей та розпізнавати пози. З людьми він спілкується рухаючи головою, завдяки спеціальному шийному «суглобу», який дає змогу роботу, наприклад, нахилити голову від подиву або суму. Більшої емоційності додають дві антени на голові, які також рухаються. За бажання, з роботом можна буде навіть поспілкуватися: у нього є мікрофон та динаміки. Також Reachy має дві руки, розміром з руку дорослої людини, а також 7 ступенів свободи руху. Кожна рука може піднімати предмети вагою до 500 грамів і досить спритно ними управляти, однак за необхідності їх можна переоснастити іншими маніпуляторами, наприклад, затискачами для захоплення або п’ятипалими руками. Взагалі Reachy вдягнений у смугасту «сорочку», однак, за словами розробників, його можна повністю кастомізувати, змінивши модуль.

З предметами Reachy взаємодіє через підставку, на яку поставили його тулуб(фактично — його половину), а для роботи йому потрібні чотири гвинти та стандартна вилка живлення. Розробники також пропонують три варіанти збірки робота: Reachy класичний, без голови та з однією рукою, Reachy емоційний, вже з головою та Reachy просунутий, і з головою, і з обома руками. Цілий Reachy важить 7 кілограмів.

Що він вміє робити?

Минулого року, коли розробники тільки представили Reachy, його позиціонували як автономного робота, який може зіграти з вами у хрестики-нулики, намалювати посмішку, пригостити кавою або зустрічати людей у готелі. Він покладається на свої камери, машинне навчання для розпізнавання та аналізу навколишнього середовища і алгоритми машинного навчання. До речі, для гри з Reachy у хрестики-нулики, розробники просять попередньо очистити дошку, а також не махлювати, бо інакше робот виконає перестановочний хід, скине гру та чекатиме коли дошка буде знову пуста.

Навіщо Reachy повторювати за іншими?

Поки автономні роботи ще не вміють виконувати задачі, які виходять за межі попередньо запрограмованих або не стикаються з ними, розробники пропонують їм поки що повторювати рухи безпосередньо за людьми. Так і Reachy цього року отримав оновлення — тепер ним можна буде управляти з віртуальної реальності. Через гарнітуру VR користувач може бачити те, що бачить робот через свої камери та управляти його руками за допомогою контролерів. У презентаційному відео, робот запустив мікрохвильовку, налив води та поскладав кубики. За словами розробників, такий спосіб управління можна використати і для навчання Reachy, наприклад, виконання складних завдань, що вимагають точної моторики. Це дасть змогу не програмувати ці рухи з нуля вручну.