Горох-мутант запобіг різкому зростанню рівня глюкози у людей

Британські вчені з’ясували, що природна мутація, через яку насіння гороху стає зморщеним, запобігає різкому підвищенню рівня глюкози в крові. Генетична варіація призводить до накопичення в насінинах резистентного крохмалю, що лише частково перетравлюється та засвоюється нашим організмом, а значно більше - кишковими бактеріями. Дослідження опублікували у журналі Nature Food.

Шкідливий чи корисний горох?

Кількість діагностованого діабету другого типу в світі продовжує невпинно зростати щороку. Одним із способів знизити ризик розвитку цукрового діабету є поліпшення раціону харчування. В основному це стосується уникання продуктів, багатих на вуглеводи, зокрема, крохмаль. У нашому організмі він розщеплюється на глюкозу, яка швидко потрапляє у кров. Горох також належить до таких продуктів, однак британські вчені виявили, що деякі мутантні горошини насправді можуть захищати від виникнення діабету.

Природний варіант гену, що викликає у насіння гороху непривабливий зморщений вигляд, призводить до накопичення в ньому резистентного крохмалю. Цей крохмаль лише частково перетравлюється у верхніх відділах травного тракту, а значна його частина споживається бактеріями товстої кишки. Через це у кров не потрапляє великої кількості вуглеводів, як це відбувається зі звичайним горохом.

Що кажуть експерименти?

У процесі дослідження науковці годували здорових добровольців продуктами зі зморщеного гороху або ж звичайного. При цьому учасники не знали, з яких насінин споживають страви. До продуктів вчені додали спеціальні молекули-індикатори, завдяки яким вони могли відстежувати, як вони перетравлюються та засвоюються. Піддослідних просили протягом чотирьох тижнів споживати хумус або п’юре з одного з двох видів гороху.

Автори дослідження кажуть, що у порівнянні з гладким насінням, горох-мутант не викликав різкого стрибка рівня глюкози в крові учасників. І це зовсім не залежало від того, в якій формі його вживати - у вигляді борошна чи цілих насінин. Дослідники також виявили, що такий горох позитивно впливає на наші кишкові бактерії, які зі свого боку, виробляють коротколанцюгові жирні кислоти. Ці сполуки використовуються організмом для продукування інсуліну.

Як іще це можна використати?

Дослідники вважають, їхні результати демонструють потенціал використання лінії гороху з дослідження для запобігання розвитку діабету другого типу. Водночас вони наголошують, що аналогічні мутації можна відшукати або ж створити за допомогою геномного редагування і в інших рослин, наприклад, в рису чи пшениці. Це дослідження відкриває дорогу подальшим вивченням впливу продуктів на здоров’я людини.