Горили розпізнали людей за голосом

Дослідження американських вчених свідчить, що горили здатні розрізняти за голосом різних людей. Їхнє спостереження показало, що горили істотно частіше реагують на голоси чужинців та знайомих, але неприємних їм людей, ніж на голос доглядальників, із якими мають досвід позитивної взаємодії. Результати дослідження оприлюднені в журналі Animal Cognition.

Горила в зоопарку Атланти. University of Georgia

Горила в зоопарку Атланти. University of Georgia

Чому дослідники на це звернули увагу?

Суспільство соціальних тварин, які формують тривалі зв'язки, не може існувати, якщо її окремі особини не здатні розпізнавати одне одного та запам'ятовувати взаємодію з ними. Це стосується і приматів, зокрема людиноподібних, які утворюють складну соціальну структуру. Одним із аспектів, за якими тварини можуть впізнавати одне одного, є вокалізація. Це один із найбільш інформативних сигналів, який може допомогти визначити стать, емоційний стан, вік та розмір тіла того, хто подає голос. Але іноді тварини пристосовуються розпізнавати голоси не лише своїх родичів, а й представників іншого виду. Таке може статися при їх тісному співжитті, наприклад, одомашнення собак могло посприяти їхній чутливості до голосів різних людей. Але вчені з Університету Джорджії та зоопарку Атланти зацікавилися, чи можуть не одомашнені утримувані в неволі тварини теж навчитися розрізняти за голосом людей, які за ними доглядають, та чужинців. Вони перевірили своє припущення на західних горилах (Gorilla gorilla), що утримуються в зоопарку.

Як вивчали здатність горил розпізнавати людські голоси?

Протягом більш ніж пів року науковці спостерігали за дванадцятьма горилами, які живуть у зоопарку Атланти все життя або більшу його частину. Із них четверо були самками, а восьмеро — самців, вік тварин складав від 14 до 56 років.

Здатність розрізняти голоси перевіряли представляючи горилам записи голосів трьох типів: людей, із якими тварини мають тривалий досвід позитивних взаємодій — доглядальників; людей, із якими тварини можуть асоціювати негативні взаємодії — ветеринари та персонал обслуговування, чия присутність може бути стресовою; і чужинців. Усі люди вимовляли однакову фразу, якою зазвичай вітають горил співробітники зоопарку: «Доброго ранку. Привіт» («Good morning. Hello»). Записи голосів усіх типів продемонстрували кожній із горил з динаміків, розташованих на рівні голови людини. Реакцію тварин реєстрували з допомогою відеокамер.

Як реагували горили на голоси різних людей?

Спостереження показало, що горили справді здатні розрізняти голоси людей та асоціювати їх із досвідом взаємодії з ними. Вони реагували більш явно, з проявами негативних переживань на голоси, які належали нейнайомцям та людям, із якими тварини мають досвід негативних взаємодій. Зокрема, горили тоді були значно більш пильними — швидше повертали голову в напрямку динаміків й довше на них дивилися, припиняли свою активність та перемикалися на пошук джерела звуку, частіше демонстрували ознаки стресу (як-от висмикування волосся або відступ), ніж коли чули голос знайомих доглядальників, із якими вони мають мають досвід взаємодій. На думку авторів, це вказує на вагому роль, що її відіграють люди у житті утримуваних в неволі тварин.

Цікаво, що реакція на голоси чужинців та знайомих, але неприємних, людей у тварин була статистично ідентичною. Науковці вважають це ознакою того, що горили сприймають загрозу від цих людей однаковою — вони пам'ятають про негативну взаємодію з одними та не виключають її можливість із незнайомцями. Однак без детальніших досліджень не виключено, що горили однаково не впізнають як голоси чужинців, так і вже знайомих неприємних їм людей.

Раніше дослідники показали, що за звуками биття самця горили в груди інші горили (та вчені) можуть дізнатися про розміри його тіла.