Геномний аналіз вказав на види з найвищим ризиком зараження SARS-CoV–2

За допомогою геномного аналізу вчені порівняли головний клітинний рецептор людей, який новий коронавірус використовує для проникнення в клітину, з рецепторами 410 видів хребетних тварин. Це дало змогу визначити, наскільки тварини є вразливими до зараження коронавірусною інфекцією, йдеться в статті науковців у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Щоби проникнути в клітину-господаря, вірус повинен зв’язатися із певним рецептором на її поверхні. У SARS-CoV–2 одним із них є ангіотензинперетворюючий ензим-2, або АСЕ2, який у людей має мати 25 амінокислот, щоби вірусний білок з’єднався з клітиною. Вчені припустили, що ризик тварини інфікуватися коронавірусом залежить від того, наскільки їхній АСЕ2 рецептор подібний до людського.

Результати дослідження вказують на те, що найбільший ризик інфекції SARS-CoV–2 мають примати. Окрім людини, це західна рівнинна горила, суматранський орангутан, бонобо, макака резус. Високий ризик приписали таким тваринам, як білухи, афаліни, олені, велетенські мурахоїди. Коти, велика рогата худоба та вівці мають середній ризик, а собаки, коні та свині — низький. У список із найменшим ризиком увійшли коала, мала панда, панголіни, видри та морські свинки.

Вчені заявляють, що в задокументованих випадках виявлення SARS-COV–2, наприклад, у котів, собак та хом’яків вірус може використовувати інші рецептори, окрім ACE2, для проникнення в клітину. Це також може означати менші заразність тварин або схильність до розвитку хвороби.

Науковці також зосереджують увагу на тому, що потрібно бути обережними із тлумаченням результатів їхнього досліду, оскільки скласти реальний прогноз ризику для тварин можна лише після проведення додаткових експериментальних досліджень.


Читайте також