Генетичний аналіз пов'язав виразкову хворобу з депресією

Австралійські вчені провели масштабне дослідження генетичних факторів виникнення виразкової хвороби шлунка. Вони виявили вісім нових генетичних варіантів, пов'язаних із більшим ризиком виникнення пептичної виразки шлунка, а також зв'язок останньої з депресією, зазначається у статті журналу Nature Communications.

K_E_N / bigstockphoto

K_E_N / bigstockphoto

Чому виникає виразкова хвороба?

Значна частина населення Землі є носіями бактерії Helicobacter pylori. Хоча більшість людей зовсім не помічає такого сусідства, у деяких людей його пов'язують із виникненням пептичних виразок шлунка. Поки зв'язок із H. pylori у 80-х роках минулого століття не виявили, одним із головних факторів виникнення виразкової хвороби вважали стрес. На користь цього припущення вказувало й спостереження, що після психотерапії у пацієнтів часто покращувалося не лише ментальне здоров'я, а й шлунково-кишкове. Лікування пептичної виразки антибіотиками, до яких чутливий гелікобактер, допомогло суттєво знизити частоту захворювання, однак не побороти його. Дослідники з Університету Квінсленду вирішили знову повернутися до вивчення причин виразкової хвороби.

Що вони робили?

Вчені проаналізували дані з бази UK Biobank про 456 327 тисяч людей. Так вони виявили вісім генетичних варіантів, які пов'язані з ризиком розвитку виразкової хвороби. Шість із них пов'язані зі схильністю до інфекції H. pylori. Поки що лікування пептичної виразки націлюється на один генетичний варант, але ідентифікація інших може сприяти розробленню нових методів терапії.

Але що цікавіше, статистичний аналіз також показав, що між великим депресивним розладом та варіантами, які роблять людину вразливішою до інфекції H. pylori, теж є зв'язок. Автори вважають, що ця знахідка може пояснити, чому психічні хвороби нерідко супроводжуються порушення травної системи.

Що дають ці результати?

Поки що вчені не мають однозначної відповіді на питання, які механізми стоять за зв'язком депресії та виразки шлунка. Подальші дослідження допоможуть краще розібратися з цим явищем. Але вчені вже зараз радять лікарям звертати увагу на психологічні симптоми при лікуванні пацієнтів із виразковою хворобою.