«Габбл» побачив зміну пір року на Сатурні

За допомогою знімків телескопа «Габбл» за 2018, 2019 та 2020 рік астрономи побачили, як осінь змінює літо у північній півкулі Сатурна. Інформація про це розміщена на сайті NASA.

Що відомо про зміну пір року на Сатурні?

Сатурн — шоста планета від Сонця, він обертається на відстані близько 1,4 мільярда кілометрів від нього. Щоб здійснити один оберт, планеті потрібно близько 29 земних років, і кожен сезон триває тут приблизно по 7 років. Зміну пір року на цьому газовому гіганті, як і на Землі, обумовлює кут нахилу його осі обертання по відношенню до площини орбіти. Саме тому кількість сонячного проміння, яке отримує кожна півкуля, змінюється, коли Сатурн рухається навколо Сонця. Це призводить до змін в атмосфері, які можна спостерігати.

NASA/ESA/STScI/A. Simon/R. Roth

NASA/ESA/STScI/A. Simon/R. Roth

Що зафіксував «Габбл»?

Під час серії спостережень, що здійснив «Габбл» у 2018, 2019 та 2020 році, північна півкуля Сатурна здійснювала перехід з літа до осені. Дані «Габбла» показують, що у цей період екватор Сатурна став на 5-10 відсотків яскравішим, а також змінилася швидкість вітрів у цій зоні. У 2018 році ця швидкість становила приблизно 1600 кілометрів на годину. Це перевищує показники, виміряні апаратом NASA «Кассіні» протягом 2004-2009 років, коли швидкість вітрів досягала близько 1300 кілометрів на годину. У 2019 та 2020 роках цей показник знову повернувся до швидкостей, виміряних «Кассіні». На зміни у вітрах Сатурна також впливає висота, тому, імовірно, хмари, які вивчав «Габбл» у 2018 році, розташовувалися на 60 кілометрів глибше, ніж виміряні під час місії «Кассіні». Щоб підтвердити це, потрібні подальші спостереження.

Детальніше про те, як змінюються сезони на інших планетах Сонячної системи, читайте у нашому матеріалі «Сорок років весни».