Фізична активність знизила пов'язані з поганим сном ризики смерті

Поганий сон пов'язаний із вищим ризиком передчасної смерті, зокрема від серцево-судинних та онкологічних хвороб, але достатня фізична активність може нівелювати цей ризик. Про це свідчать результати дослідження австралійських вчених, у якому вони оцінювали зв'язок сну та фізичної активності з ризиками смертності. Роботу оприлюднили в журналі British Journal of Sports Medicine.

sporlab / Unsplash

sporlab / Unsplash

Чому вивчення активності й сну поєднали?

Малорухливий спосіб життя та поганий сон — одні з основних факторів ризику для здоров'я сучасних людей. Вони обидва пов'язані з підвищеним ризиком смерті від серцево-судинних хвороб, раку та загалом всіх інших причин. Попри подібні загрози, малорухливість та поганий сон науковці переважно вивчають окремо. І дуже мало наукових робіт присвячено дослідженню спільного впливу цих двох явищ на здоров'я людини. Вчені з Сіднейського та Ньюкаслського університетів припустили, що достатня фізична активність могла би навіть нівелювати негативні наслідки поганого спання. Відомо, що вона покращує метаболічне здоров'я, зокрема, зменшуючи резистентність клітин до інсуліну, сприяє врівноваженню циркадних ритмів та якіснішому сну. Разом це може дозволити зменшити ризик смерті, пов'язаний із розладом сну. Водночас довший сон залишає менше доступного часу для занять спортом. Отже, розглядати ці поняття з точки зору впливу на здоров'я доцільніше разом, чим і зайнялися вчені.

Як досліджували питання?

Науковці проаналізували інформацію про 380 055 учасників дослідження UK Biobank, яке виявляє зв'язок між факторами довкілля, генетики, поведінки та розвитком різних захворювань. Середній вік учасників склав 55,9 року. Усі вони проходили комплексне обстеження організму, співбесіди, а також заповнювали опитувальники. Із цього вчені могли дізнатися про особливості фізичної активності добровольців. На основі отриманих даних людей розділили на групи з високою, середньою або низькою фізичною активністю, згідно рекомендаціями ВООЗ. Сон учасників категоризували на здоровий, середній та бідний. При цьому враховувалися хронотипи учасників, тривалість сну, наявність безсоння, хропіння та денної сонливості.

За учасниками стежили протягом одинадцяти років, за час якого 15 503 із них померло — 4 095 від серцево-судинних хвороб, а 9 064 від онкологічних. Вчені зіставили результати обстеження та опитування учасників із даними про причини їхньої смерті, щоб з'ясувати, як фізична активність та сон впливають на смертність.

Який результат отримали?

Порівняння із людьми зі здоровим сном показало, що поганий сон супроводжується у середньому на 23 відсотки вищим ризиком передчасної смерті, зокрема на 39 відсотків вищими шансами померти від серцево-судинних хвороб та на 13 відсотків — від раку. Найвищим виявився ризик в учасників із поганим сном та мінімальною фізичною активністю: ризик померти від раку в таких людей був вищим на 45 відсотків, ніж у людей з хорошим сном та високою фізичною активністю, від серцево-судинних хвороб — на 67 відсотків, передчасної смерті від усіх причин — на 57 відсотків. Однак навіть якщо якість сну була незадовільна, але активність висока, то ризики майже не відрізнялися від тих, що були властива учасникам із хорошим сном та активним способом життя.

Автори висновують, що фізична активність принаймні на рівні нижчої рекомендованої межі ВООЗ (75 хвилин інтенсивної або 150 хвилин помірної активності на тиждень) може сприяти суттєвому зниженню ризиків для здоров'я, пов'язаних із поганим сном. А оскільки фізичну активність може бути легше контролювати, ніж якість сну, то вчені вважають свої результати хорошою мотивацією для ведення активнішого способу життя та занять спортом.