FDA схвалило використання засобу проти ВІЛ-інфекції тривалої дії

Управління з продовольства та медикаментів США (FDA) схвалило використання першого ін’єкційного засобу проти ВІЛ-інфекції, що має довготривалу дію, зазначається на сайті американського регулятора. Розробники препарату запевняють, що їхню ін’єкцію достатньо вводити всього раз на місяць для ефективного пригнічення вірусу в організмі.

ViiV Healthcare / AP

ViiV Healthcare / AP

Якими є інші ліки проти СНІДу?

Наявні методи терапії ВІЛ-інфекції полягають у щоденному прийнятті антиретровірусних таблетованих препаратів, які покликані завадити розмноженню збудника в організмі. Такий режим приймання накладає сильні обмеження на пацієнтів. Вони можуть забувати та пропускати приймання ліків, що ризиковано набуттям вірусу стійкості до лікарських препаратів. Крім того, багатьом ВІЛ-позитивним психологічно важко застосовувати ліки щоденно, оскільки цим вони постійно нагадують собі про хворобу. Проблеми зі щоденним лікуванням виникають також у психічно хворих або наркозалежних пацієнтів.

Чим кращий новий препарат?

Щоб допомогти зменшити кількість прийняття ліків для пацієнтів із ВІЛ, фармацевтична компанія ViiV Healthcare розробила ін’єкційний засіб “Кабенува” (Cabenuva). Він складається із двох препаратів: рілпівірину та каботегравіру. Речовини поставляються разом, але в різних флаконах, оскільки вводити їх потрібно окремими ін’єкціями.

Розробники кажуть, що для забезпечення високої ефективності засобів достатньо їх приймати всього один раз на місяць. Безпечність та ефективність препаратів підтвердили двох рандомізованих, контрольованих клінічних дослідженнях. Найпоширенішими побічними діями ліків є місцеві реакції в місці введення препаратів, жар, втома, головний біль, м’язово-скелетний біль, нудота, порушення сну, запаморочення та висип.

Що з доступністю?

Лікування наразі призначене для використання лише в дорослих людей. Перед терапією засобом Кабенува пацієнтам слід приймати протягом місяця рілпівірин та каботегравір в оральній формі, щоб упевнитися, що препарати добре переносяться організмом. Їх FDA теж схвалила. Очікується, що перша, вища місячна доза засобу коштуватиме 5 940 доларів США, кожні наступні дози, в яких менше діючих речовин, матимуть ціну близько 3 960 доларів на місяць. Розробники кажуть, що витрати приблизно дорівнюватимуть таким за умови щоденного лікування за таблетованими схемами.