Еволюція привела до поширення серед кабовердійців стійкості до малярії

Вчені зі США та Великобританії виявили, що варіант гену DARC, який надає захист від малярії, стає дедалі частішим на островах Кабо-Верде. Науковці вважають, що результати їхнього дослідження надають докази еволюційної адаптації в людській популяції в межах історичного часового масштабу - за 550 років. Робота оприлюднена на сервері препринтів bioRxiv та поки що не була рецензована.

Про Кабо-Верде

Острівна держава Кабо-Верде знаходиться поблизу західного узбережжя Африки в Атлантичному океані. Сюди ще 1462 року португальські мореплавці привезли з собою на безлюдні острови рабів. Більшість із сучасних півмільйона жителів Кабо-Верде походять від цих людей. Значна частина корінного населення Західної Африки має в геномі варіант гену DARC. Він кодує рецептори, які малярійний плазмодій використовує для проникнення всередину клітин, а особливий його варіант, притаманний цим людям, призводить до нестачі цих рецепторів. Тож цей варіант гену надає певний захист від малярії. Дослідження людей із цим геном на Кабо-Верде надає один із найяскравіших прикладів того, що еволюція людини все ще триває.

Що з генами жителів Кабо-Верде?

Аналіз даних попереднього дослідження, проведеного на 564 кабовердцях, показав, що приблизно половина населення зовнішніх островів має захисний варіант DARC. Але на більш густонаселеному острові Сантьягу, де за останні століття було багато спалахів малярії, цей ген мають аж 80 відсотків людей. Саме тут захисний варіант DARC зустрічається частіше, ніж інші варіанти західноафриканського походження. На думку авторів, все це вказує на вплив сильного добору на островах.

Чим це ще підтверджують?

Сила добору для конкретного варіанту гена, тобто як швидко корисний варіант поширюється в поколіннях, може бути вирахуваною і називається коефіцієнтом добору. Науковці встановили, що для варіанту гена, який дає захист від малярії, цей показник дорівнює 0,08, що є одним із найвищих виявлених значень у людей. Для порівняння, коефіцієнт добору генетичних варіантів, які дають змогу людям перетравлювати молоко, оцінюється від 0,02 до 0,14. Для серповидноклітинної анемії, яка також захищає від малярії, показник знаходиться в межах 0,05-0,18.