Електростимуляція язика зменшила шум у вухах

Neuromod Devices Limited

Neuromod Devices Limited

Дослідники розробили пристрій, що за допомогою електростимуляції язика та прослуховування різних звуків через навушники допомагає знизити важкість проявів тинітусу. Після тримісячного використання пристрою у 80 відсотків піддослідних стан залишався покращеним ще протягом року, пишуть вчені у дослідженні, яке вийшло в журналі Science Translational Medicine.

Що таке тинітус?

Третина всіх людей у певні періоди життя чують фантомний дзвін або шум у вухах, що називається тинітусом. Приблизно у 15 відсотків з них тинітус не проходить протягом тривалого часу. Все ускладнюється тим, що буває важко зрозуміти причини появи такого симптому, а лікувати його тим більше. Інколи пацієнтам допомагає когнітивно-поведінкова терапія, але однозначного лікування не має. Відкриття можливого лікування прийшло до вчених випадково, коли вони досліджували відновлення слуху за допомогою глибокої мозкової стимуляції. Під час цієї процедури електроди інколи зміщуються від цільової зони, що і сталося того разу. Це призвело до того, що в пацієнта, який багато років страждав тинітусом, шум у вухах зник. Після цього дослідники стали вивчати, як можна використати електростимуляцію для позбавлення від тинітусу.

Як використали технологію?

Досліди на тваринах показали, що одним із кращих місць для електростимуляції, окрім головного мозку, є язик. Тож саме це місце отримувало електричні імпульси у 326 людей з тинітусом, яких залучили до випробувань пристрою стимуляції, який назвали Neuromod Lenire. Цих людей просили протягом 12 тижнів використовувати пристрій електростимуляції двічі на день по 30 хвилин. Крім цього, піддослідні надягали на голову навушники з яких лунали звуки різної частоти, щоб підвищити чутливість мозку до звуків та змусити його знизити активність, що спричиняє тинітус.

Чи допомогло це пацієнтам?

На кінець дослідження понад 80 відсотків учасників експериментів вказали на покращення стану. У середньому прояви шуму у вухах знизилися на 14 балів по шкалі важкості тинітусу від 1 до 100. Ба більше, ефект після стимуляції виявився довготривалим. Через рік після втручання 80 відсотків піддослідних все ще мали нижчі рівні тинітусу приблизно на 12,7-14,5 балів. Для порівняння, когнітивно-поведінкова терапія знижує важкість шуму приблизно на 10 балів.

Це перший пристрій, ефективність якого проти тинітусу задокументована у науковій праці, проте дослідження не позбавлене обмежень. Головним із них є відсутність контрольної групи, яка не отримувала би справжнього лікування. Без неї неможливо оцінити, який відсоток пацієнтів відчув покращення просто через ефект плацебо, який часто проявляється у дослідженнях тинітусу. Тож зараз вчені проводять більш розгорнуті випробування.