Електростимуляція спинного мозку полегшила симптоми хвороби Паркінсона

Електростимуляція спинного мозку допомогла пацієнтам із хворобою Паркінсона полегшити хронічний біль та зменшити моторні симптоми, як написали американські дослідники у журналі Bioelectronic Medicine. Вони сподіваються, що їхні результати сприятимуть розробленню нового методу лікування хвороби Паркінсона, однак спочатку необхідно провести додаткові дослідження.

Що таке електростимуляція спинного мозку?

Процедура електростимуляції передбачає імплантацію стимуляторів, які посилатимуть електричні імпульси до спинного мозку. Хоча її дієвість вже доведена для полегшення хронічного болю, деякі науковці вважають, що цей метод можна використовувати і для полегшення симптомів хвороби Паркінсона. Це захворювання характеризується поступовою втратою нейронів, які виробляють дофамін, що призводить до порушення руху та моторних симптомів, які можуть проявлятися у треморі рук або навіть ускладненні ходьби. Проблема ускладнюється ще й тим, що лікування не завжди ефективне. Базуючись на попередньому дослідженні, під час якого електростимуляція спинного мозку допомогла тваринам із хворобою Паркінсона, вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго вирішили провести тестування методу на людях.

На кому провели досліди?

У дослідженні взяли участь 15 людей із хворобою Паркінсона із середнім віком 74 роки, та середньою тривалістю захворювання 17 років. Всі вони відчували біль, який не могли усунути іншим лікуванням, наприклад, медикаментами або глибокою стимуляцією головного мозку, що є популярною терапією такого стану.

За допомогою імплантованих поблизу спинного мозку пристроїв, пацієнти обирали тип електростимуляції: короткотривалі імпульси або повторювані різної інтенсивності, які після імплантації передавалися на постійній основі. Після цього з піддослідними провели серію тестів, щоб оцінити вплив терапії.

Наскільки стало краще піддослідним?

Для початку, усі учасники повідомили про значне полегшення болю, у середньому на 56 відсотків. У тесті, під час якого піддослідні мали пройти десятиметрову відстань, 73 відсотки з них показали покращення рухів у середньому на 12 відсотків. Досліди на перевірку відчуття рівноваги та стійкість показали покращення у середньому на 21 відсоток у 64 відсотків пацієнтів. Вони полягали у вставанні зі стільця, проходженні трьох метрів, а потім поверненні та сіданні знову на стілець.

Результати є багатообіцяльними, але дослідження все ще перебуває на ранньому етапі, тому потрібно провести детальніше вивчення механізму дії методу. Наприклад, поки що невідомо, чому пацієнти відчули покращення: через неврологічні зміни чи через зниження больових відчуттів.