Електронні сигарети показали низьку ефективність при відмові від паління

Опитування американських науковців показало, що електронні сигарети допомагають кинути палити не краще за інші засоби, наприклад, нікотинові пластирі, спреї чи льодяники, та навіть відсутність допоміжних засобів. Усі ці методи виявилися однаково ефективними. Але курці електронних сигарет частіше продовжували використовувати цей засіб ще протягом двох років, йдеться у дослідженні опублікованому в журналі PLOS One.

Як проходило дослідження?

Дослідження вчених із Каліфорнійського університету в Сан-Дієго базувалося на опитуванні 9 тисяч американців, які повідомили, що палять щоденно. Серед них вчені обрали 2770 людей, які заявили, що протягом останнього року намагалися позбутися шкідливої звички. Близько 24 відсотків з них зазначили, що використовували як допоміжний засіб у цей період електронні сигарети, а 19 відсотків використовували інші засоби, як-от препарати нікотинозамісної терапії у вигляді пластирів, спреїв та льодяників. Решта людей не використовували взагалі ніяких продуктів, щоб кинути палити. Та виявляється, що всі ці люди мали однаковий успіх у своїх стараннях.

Наскільки їм вдалося кинути палити?

Лише приблизно 10 відсотків людей змогли протриматися без куріння 12 або більше місяців. І на це зовсім не вплинуло, який допоміжний метод обрали палії - електронні сигарети, інші засоби чи зовсім нічого.

Водночас палії електронних сигарет частіше продовжували використовувати цей засіб ще протягом двох років. Науковці припускають, що ці люди найімовірніше ще залишаються залежними від нікотину.

Вчені наголошують, попри те, що електронні сигарети не ефективніші за інші методи та навіть шкідливі, вони можуть стати більш безпечною альтернативою сигаретам та спонукати позбутися звички палити тих людей, яким інші методи не підходять.