Електронні «невидимі чорнила» вказали на несанкціонований злом техніки

Літери U та M (University of Michigan) у повідомленні, створеному за допомогою списаної техніки. Che-Hsuan Cheng, Excitonics and Photonics Lab, University of Michigan

Літери U та M (University of Michigan) у повідомленні, створеному за допомогою списаної техніки. Che-Hsuan Cheng, Excitonics and Photonics Lab, University of Michigan

Вчені з Мічиганського університету створили запам'ятовувальний пристрій, який стирає інформацію, коли на нього потрапляє світло у видимому спектрі. Таку технологію можна застосовувати для виготовлення штрих-кодів, які будуть розташовуватися всередині техніки чи вантажів та вказуватимуть на їхній несанкціонований злом. Відповідна стаття доступна у журналі Advanced Optical Materials.

Як працює цей пристрій?

Пристрій складається з напівпровідникового шару діселеніду вольфраму завтовшки усього в три атоми, який розташовується над шаром молекул азобензолу. Азобензол — це ароматична сполука, яка сильно поглинає світло і є барвником. Коли азобензол піддається впливу ультрафіолетового світла, він стискається, витягуючи над собою атоми диселеніду вольфраму. Це призводить до збільшення довжини хвилі світла, яке випромінюють ці атоми. Таким чином, користувач може написати повідомлення або намалювати символ у азобензолі, використовуючи ультрафіолетове випромінювання. Коли певна довжина хвилі світла буде впливати на діселенід вольфраму, напис або символ буде світитися на поверхні пристрою. У разі потрапляння видимого світла на азобензол він перестане розтягувати напівпровідник, і повідомлення зникне.

Як це можна застосовувати?

Відкривши пакування чи корпус пристрою, шахраї ненавмисно витруть повідомленні на чипі. Користувач легко це виявить, що допоможе помітити несанкціонований злом техніки. Зазвичай це складно зробити, адже пристрої після злому можуть функціонувати нормально, але при цьому, наприклад, передавати інформацію третій стороні.

Наразі азобензол зберігає пам'ять лише близько тижня, перш ніж він повернеться у звичайний стан і видалить повідомлення. Але цей час можна продовжити, зберігаючи мікросхему в холодному темному місці. З іншого боку, за потреби спалах блакитного світла одразу ж видалить записане повідомлення.

Наступними кроками для команди дослідників стане продовження часу зберігання повідомлення у матеріалі.