Експериментальні краплі в ніс сформували імунітет проти менінгіту

Британські вчені випробували на людях прототип вакцини проти бактеріального менінгіту у вигляді крапель для носа. Дослідження показали, що введення таким чином у носоглотку дорослих нешкідливих бактерій, які внаслідок генетичної модифікації виробляють білок патогенного менінгокока, призводить до формування імунітету проти збудника менінгіту. Результати опубліковані у статті журналу Science Translational Medicine.

Jill Burrow / Pexels

Jill Burrow / Pexels

Навіщо це потрібно?

Наш організм населений величезним різноманіттям мікроорганізмів, зокрема, частина із них вподобала для життя носоглотки людей. Як і у випадку з іншими частинами тіла, тут живуть бактерії корисні та потенційно патогенні, які можуть викликати серйозні захворювання. До останніх належить, наприклад, грам-негативна бактерія, названа менінгококом (Neisseria meningitidis). Значна частина людей є його здоровими носіями, але у невеликої кількості людей, особливо серед дітей, бактерія може викликати потенційно небезпечне для життя гнійне враження мозкових оболонок та інфікування крові. Проте в ранньому дитинстві носоглотку населяють також нешкідливі бактерії, трохи подібні на збудника менінгіту — Neisseria lactamica. Тому вчені з Саутгемптонського та Оксфордського університетів припустили, що цих «дружніх» бактерій можна використати для формування імунітету до менінгокока. Хоча зараз існують вакцини проти менінгококової інфекції, вони мають обмежену й недовготривалу ефективність, покращити яку могло б місцеве введення, яке подібне до природного інфікування.

Як перевіряли ідею?

Попередні дослідження групи науковців уже показали, що введення у ніс здорових людей N. lactamica у вигляді крапель може забезпечити 60-відсоткову ефективність проти інфікування N. meningitidis. Але в новій роботі вчені спробували зробити таку вакцинацію ще більш дієвою.

Цього разу N. lactamica піддали модифікації — у її геном вбудували ген, який відповідає за вироблення одного з ключових білків патогенного N. meningitidis, завдяки якому збудник прилипає до поверхні носової порожнини. Модифікованих бактерій знову ввели за допомогою носових крапель в носоглотку 42 дорослих здорових добровольців.

Якою виявилася ефективність крапель для носа?

Модифіковані бактерії успішно прижилися в учасників, які були носіями N. lactamica щонайменше протягом 28 днів. Але у 86 відсотків добровольців N. lactamica все ще виявлялися в носоглотці на 90 день після введення без жодних негативних побічних ефектів. Подальший аналіз показав, що в учасників через два тижні після крапель успішно виробилися антитіла до липкого білка патогенного менінгокока та В-клітини пам'яті, які виявлялися в крові ще щонайменше 90 днів.

Вчені підсумовують, що колонізація носової порожнини дорослих модифікованою N. lactamica є безпечним та безсимптомним. У жодного з учасників за час дослідження бактерії не виявлялися в у видихуваному повітрі або на поверхні масок для обличчя. Також не було зареєстровано жодного випадку інфікування осіб, які поділяли з добровольцями спальню, тобто перебували з ними у близькому контакті, який слугує головним шляхом передачі для того ж менінгококу. Тому дослідники сподіваються, що краплі з модифікованими нешкідливими бактеріями можуть сприяти розробленню нового типу ефективних вакцин та лікарських засобів.