“Дволикі” молекули зробили фарбу водостійкою

Дослідники з США та Великобританії додали до фарби спеціальні наночастинки, одна зі сторін яких притягує воду, інша — відштовхує. Вони утворюють рівний шар на пофарбованій поверхні та роблять її водостійкою. Про це повідомляють автори статті у журналі Materials Horizons.

Що таке “дволикі” частинки?

“Дволикі” частинки, або частинки Януса — це особливий тип наночастинок, поверхні яких мають дві чи більше різних фізичних характеристик. Частіше за все половинки таких частинок виготовляють з різних матеріалів. У новому дослідженні вчені використовували частинки, одна половина яких була виготовлена з гідрофобного матеріалу, що відштовхує воду, а інша — з гідрофільного, тобто такого, що притягує воду.

Навіщо їх додали у фарбу?

Команда додала ці наночастинки до фарби та використала її. Виявилося, що частинки Януса утворили цілісний шар на пофарбованій поверхні. Вони розташувалися гідрофільними сторонами всередину, а гідрофобними назовні. Це допомогло покриттю краще утримуватися на поверхні навіть при нанесенні розчинника. Також шар частинок передавав свої гідрофобні властивості самій фарбі, навіть коли ця фарба слугувала ґрунтовкою. За визначенням ґрунтовки гідрофільні, адже призначені для того, щоб допомагати наступному шару фарби краще прилипати до поверхні.

Тепер вчені планують з’ясувати, чому “дволикі” частинки формують таку структуру. Це дозволить розробити «розумні» покривні матеріали наступного покоління.