Дрони врятують собак після виверження вулкану на Канарських островах

Влада Іспанії видала дозвіл на порятунок собак з острова Ла Пальма за допомогою дронів. На одному з Канарських островів вже більше місяця не припиняється виверження вулкану Кумбре-В'єха, і тепер компанія Aerocamaras перейде від спостереження за ситуацією до порятунку залишених на острові тварин. За допомогою сітки вони спробують перенести собак у безпечне місце.

Що сталося?

Ла-Пальма — вулканічний океанський острів, розташований на Африканській плиті і наразі — разом із Тенерифе — є одним із найбільш вулканічно активних із Канарських островів.19 вересня 2021 почалося третє за століття виверження острівного вулкана Кумбре-В'єха. Середня швидкість лавових потоків становить 0,7 кілометра на годину, а температура сягає 1 075 градусів Цельсія. Кілька тисяч жителів острова були змушені покинути свої будинки, тисячі з них були зруйновані. Виверження супроводжується землетрусами, а лава вже досягла океану і утворена хмара з парами соляної кислоти не дає тим, хто залишився на острові, дихати.

Ла Пальма, в якій постійно проживають близько 83 тисяч осіб, оголошена зоною лиха. Через виверження домашні тварини залишилися у пастці в обгороджених стінами дворах, без доступу до їжі і води. Про них дізналися завдяки спостереженням за ситуацією в регіоні за допомогою дронів.

Як тваринам допоможуть дрони?

Більшість районів недоступні для людей, а вертольоти не можуть літати в цьому районі через вулканічний газ і попіл. Тому дрони є найкращим варіантом для дослідження регіону. Компанії, що займаються дронами, намагаються доставити їжу і воду кинутим тваринам. Наприклад, TecnoFly використовувала DJI Matrice 600 з системою гачків для перенесення відер з їжею і водою.

TecnoFly доставляє собакам воду і їжу. TecnoFly / YouTube

Але перевозити живих тварин за допомогою дронів в Іспанії незаконно, тому волонтерам було необхідно отримати спеціальні дозволи. В результаті отримати їх вдалося Aerocamaras. Після тестування дрона, вони вирушили на пошуки слідів собак. Використовуваний дрон, DJI Agras T20, призначений для обприскування сільськогосподарських культур. Його максимальна злітна маса становить 47,5 кілограма, а можливе корисне навантаження — 23 кілограми. Для порятунку собак, дрон буде нести сітку. Ідея полягає в тому, щоб опустити її на землю, поки дрон літає над нею, і переконати одну з собак зайти. Потім сітку закриють та перенесуть у ній тварину.

Використовувана сітка / LEALES.ORG

Використовувана сітка / LEALES.ORG

Дрон зможе підібратися до собак на відстані 450 метрів і у нього буде близько чотирьох хвилин, щоб заманити їх у сіть. Повинно допомогти те, що собаки вже знайомі з дронами, які привозили їм їжу. Однак відразу декількох тварин дрон підняти не зможе і тому потрібно зацікавити їх достатньо, щоб їх можна було врятувати по одній. Порятунок координується іспанською асоціацією тварин Leales.org, а компанія Aerocamaras пропонує свої послуги на волонтерських засадах. Разом вони відкрили збір на GoFundMe.


Фото в анонсі: Getty Images