Дослідження вказало на ефективність пластикових щитків для обличчя

Дослід індійських вчених показав, що використання пластикових щитків для обличчя як доповнення до маски може забезпечити кращий захист від зараження коронавірусом SARS-CoV–2. Висновки базуються на аналізі контактів медичних працівників, які носили пластикові щитки разом із масками, із тисячами заражених COVID-19, внаслідок яких жоден із них не заразився. Для порівняння, значна кількість працівників, залучених до попередньої програми, які носили на обличчі тільки маски, були врешті інфіковані. Результати спостереження опубліковані в журналі JAMA.

У розпал пандемії коронавірусу індійські працівники дослідницької мережі погодилися бути волонтерами програми, яка передбачала навідування родин людей, що отримали позитивні тести на SARS-CoV–2. Завданням волонтерів було проведення роз’яснювальної роботи серед населення щодо умов карантину, носіння масок та соціального дистанціювання. Незважаючи на те, що їм видали рукавиці, хірургічні маски та спиртові антисептики, усього через два тижні більше десятка працівників із 62 виявилися інфікованими. За цей час вони відвідали 5 880 будинків та вступили в контакт із 222 зараженими. Програму довелося тимчасово зупинити.

Друга спроба

Коли програму перезапустили, працівникам видали додатковий захист — пластиковий щиток на обличчя, який вони очищали спиртовим розчином між відвідинами. Усього волонтери відвідали понад 18 тисяч будинків та 2 682 людей із позитивним результатом тестування на коронавірус. Але на цей раз жоден із медичних працівників не був інфікованим.

Автори наукової праці припускають, що сприяти отриманню такого результату могло саме носіння пластикових щитків. Хоча вони не заперечують існування інших причин, наприклад, більшої уважності працівників під час другого запуску програми. Однак на користь щитків говорить припущення, що він може відводити потік повітря від обличчя та захищати очі, які є можливим шляхом зараження.


Читайте також