Дослідники запропонували проєкт «Ноєвого ковчега» на Місяці

Науковці Університету Аризони створили проєкт зі збереження біорізноманіття Землі на випадок глобальної катастрофи. Вони пропонують збудувати спеціальну базу в лавових тунелях на Місяці, де зберігатимуться насіння, спори, сперма, яйцеклітини 6,7 мільйонів видів живих організмів. Дослідники презентували свій доробок на конференції IEEE Aerospace, коротко про нього повідомляється на сайті університету.

malith d karunarathne / Unsplash

malith d karunarathne / Unsplash

Де пропонують будувати базу?

Під поверхнею Місяця існує мережа приблизно з 200 лавових трубок. Це канали, створені інтенсивним потоком розплавленої породи під час вибуху вулканів. Такі структури сформувались на супутнику Землі мільярди років тому, утворюючи підземні печери. На нашій планеті такі утворення також існують, проте вони набагато менші, ніж ті, що знаходяться на Місяці. Тут вони досягають близько 100 метрів у діаметрі. Лавові тунелі можуть забезпечити захист від шкідливих сонячних променів, мікрометеоритів і перепадів температури поверхні.

Якою буде ця база?

Модель команди включає набір сонячних панелей на поверхні Місяця, які забезпечуватимуть електроенергією кілька кріогенних модулей у лавових трубках. У ці приміщення можуть вести дві або більше шахт ліфта. Всередині модулів будуть розміщуватися чашки Петрі зі зразками. Для кріоконсервації насіння буде необхідно заморозити і зберігати при мінус 180 градусів за Цельсієм, а клітини тварин доведеться підтримувати при ще меншій температурі — мінус 196 градусів за Цельсієм.

Дизайн бази для зберігання зразків на Місяці. University of Arizona

Дизайн бази для зберігання зразків на Місяці. University of Arizona

Існує ризик того, що металеві частини бази можуть замерзнути, заклинити чи злипнутися через холод. Однак при кріогенних температурах може виникнути явище, яке називається квантовою левітацією. Завдяки йому надпровідниковий матеріал може плавати над потужним магнітом. Вони нерозривно пов’язані між собою на фіксованій відстані, що може бути корисним для «підвішування» зразків у повітрі або для використання левітуючих роботів. Дослідники запропонували зберігати у модулях насіння, спори, сперму, яйцеклітини 6,7 мільйонів видів організмів. За підрахунками команди, для транспортування по 50 зразків кожного з видів знадобиться близько 250 запусків ракет. Для порівняння: щоб збудувати Міжнародну космічну станцію, знадобилося 40 запусків.

Навіщо це робити?

Земля вже не раз переживала глобальні катастрофи, які закінчувалися масовими вимираннями флори і фауни. Наразі науковців непокоять зміни клімату на Землі, які загрожують біорізноманіттю. Людство вже зберігає сотні тисяч зразків насіння у Всесвітньому зерносховищі на острові Шпіцберген. Однак у 2016 році вода з талої вічної мерзлоти просочилася в цю будівлю, демонструючи, що навіть такі віддалені ділянки вразливі перед глобальним потеплінням. Таким чином, на думку вчених, доцільніше створювати такі бази зі зразками у більш стабільних умовах за межами Землі.